Site pictogram Herman Willems Dagelijkse Dingen

Weer eens in een voetbalstadion gezeten

Het laatste bezoek aan de Kuip, het mooiste stadion van Nederland, was al weer lang geleden. Oktober 2016 om precies te zijn, toen nog in het bezit van een seizoenskaart van Feyenoord. Maar een aantal buikoperaties maakten het afmaken van dat seizoen onmogelijk en sindsdien heb ik de Kuip alleen nog maar op de tv gezien.

Nu was ik door een oud-collega gevraagd om mee te gaan naar de openingswedstrijd van Feyenoord tegen Olympique Lyonnais. Middenin de vakantietijd en met de zon hoog aan de hemel. Een mooie dag om dat voetbalwalhalla weer eens te bezoeken. Overigens waren meer mensen op dat idee gekomen, want het paradijs was redelijk gevuld.

Voor Feyenoord was het een oefenwedstrijd richting competitiebegin, over twee weken. De Rotterdammers zijn nog niet helemaal klaar hiervoor. De Franse tegenstander begint ook over twee weken, maar speelde wel met een nagenoeg voltallige selectie. Inclusief de nieuwe spits, de voormalige Arsenal-vedette Alexandre Lacazette.

Feyenoord heeft, na de finaleplaats in de Conference League, goede zaken gedaan met uitgaande transfers. Daardoor zijn de toppertjes vertrokken, voor aardig wat centjes, maar moeten de echte versterkingen nog binnenkomen. Terwijl ook nog het risico bestaat dat er nog een of twee spelers vertrekken, ongetwijfeld voor veel geld. Maar het op korte termijn binnenhalen van gelijkwaardige vervangers is lastig.

De eerste nieuweling zat gisteren op de bank, de Pool Szymanski. Naar verluidt wordt deze week nog een nieuwe spits gepresenteerd, Santiago Giménez. En ongetwijfeld volgen er nog een paar aankopen. Dit is dan het nieuwe verdienmodel van de Rotterdammers. Relatief jonge spelers voor relatief weinig geld binnenhalen en ze in een paar jaar tijd zo laten groeien, dat ze als diamantjes verkocht kunnen worden. Met de winst kunnen dan weer een paar nieuwe groeibriljantjes worden gekocht. Een heel ander model dan Ajax, dat alleen al door mee te doen aan de Champions League de miljoenen binnen ziet stromen. Met Arne Slot aan het roer heb ik er alle vertrouwen in dat Feyenoord op termijn ook mee zal kunnen doen aan het kampioenenbal.

Bij de Rotterdamse supporters is het traditie dat bij de openingswedstrijd een heel groot spandoek wordt ontrold met daarop de namen van alle overleden supporters en oud-spelers. Een mooi eerbetoon aan de kameraden die niet meer onder ons zijn.

Helaas ging de wedstrijd verloren, met 0-2 door doelpunten van eerdergenoemde Lacazette en Reine-Adelaïde. Olympique wisselde heel weinig, daar waar bij Feyenoord het hele team werd vervangen. Opvallend was dat er met de ‘jonkies’ een beter spelletje ontstond dan met de basisspelers. Er lopen echt hele goede jonge spelers rond. Dat belooft nog wel wat voor de toekomst.

Het was fijn om weer eens in de Kuip te zijn en die hele speciale kuipsfeer te kunnen inademen. Nu nog zorgen dat het een mooie competitie wordt met een aantal fraaie Europa League wedstrijden als bonus.

Hieronder een kort filmpje van de opkomst der gladiatoren, incl. spandoek.

Mobiele versie afsluiten