Onder het oog van een hogere macht

Waardering: 5 uit 5.

Zo zou je de titel van de serie Under the Banner of Heaven misschien kunnen vertalen. Een serie waar ik jullie al lang over wilde vertellen. Een hele bijzondere serie namelijk, die eega en ik samen hebben gekeken. Al weer een tijdje geleden overigens. Maar een absolute topserie, die bij vlagen doet denken aan True Detective. Ook al zo’n hele bijzondere politieserie. Bijzonder in de zin van het verhaal maar ook de manier waarop het verteld wordt. Bijzonder ook in de zin van cameravoering, sfeer, tempo.

Maar laten we beginnen bij het begin. Waar gaat het over? Under the Banner of Heaven speelt zich af in Mormoonse gemeenschap in Utah. Daar is een gruwelijke moord gepleegd, van een moeder en een 15 maanden oude baby is de keel doorgesneden. Detective Jeb Pyre, die trots meldt dat in zijn gemeente de deuren nooit op slot gaan, wordt met het onderzoek belast. Pyre is een van de vele vrome volgelingen van de Mormoonse oprichter Joseph Smith, wiens visie heeft geleid tot vele nauw verbonden gemeenschappen, gezond, vredig, maar ook zwijgend.

De boodschap van Joseph Smith heeft voor de familie Lafferty echter een heel andere betekenis. Waardoor de serie niet alleen een diepgaand recherche-onderzoek is, maar ook een Amerikaans verhaal over geloof, de rol van man en vrouw en radicalisering wordt. De Lafferty’s staan plaatselijk bekend als de Kennedy’s van Utah. De patriarch is een imposante man, die zijn zes zonen met de knoet leidt (en soms zijn riem gebruikt). We ontmoeten deze familie door de ogen van Brenda, die net met een van die zonen is getrouwd. Ze is nog niet bekend met de onderdanige rol die vrouwen horen te spelen. De andere echtgenotes hebben dit min of meer geaccepteerd.

Brenda moet haar houding met de dood bekopen, net als haar baby. Haar man Allen, wiens kleren onder het bloed zitten, wordt gearresteerd en via hem maken we kennis met de rebellerende anti-overheids idealen van de Lafferty’s. Idealen die later uitmonden in preken over polygamie (veelwijverij) en fundamentalistisch gedachtengoed. Zo leren we over oude Mormoonse gebruiken als ‘boetedoening met bloed’.

Detective Jeb Pyre wordt prachtig gespeeld door Andrew Garfield. Met een zachte stem, zelf behoorlijk gelovig, probeert hij te snappen wat er gebeurd is. Al doende leert hij meer en meer over de ontstaansgeschiedenis van het Mormoonse geloof. En je ziet dat hij langzaam gaat twijfelen aan de Mormoonse kerk, zeker als die er op aandringt om de zaak te laten rusten. Wat ook mooi zichtbaar wordt gemaakt is hoe de zonen Lafferty langzaam afglijden naar het extreme.

De serie is super spannend omdat er elke aflevering weer nieuwe ontwikkelingen en nieuwe karakters zijn. Daardoor krijg je steeds meer achtergrondinformatie over hoe het Mormoonse gedachtengoed in elkaar zit. Hoe mooi het kan zijn, maar ook hoe kwaadaardig.

Under the Banner of Heaven is op vele manier een aangrijpend onderzoek, mede doordat het laat zien dat je pas helderheid krijgt door lastige vragen te blijven stellen.

De serie kan worden bekeken bij streamingdienst Disney+ en krijgt van mij de maximale 5 sterren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *