Leiden opnieuw bevrijd

Afgelopen donderdag is de oude stad Leiden opnieuw bevrijd. Bevrijd van de Spaanse overheersing, die vele jaren heeft geduurd. Om de bevrijding te kunnen realiseren wordt het polderland vanaf Gouda onder water gezet. Hierdoor kunnen de Geuzen onder aanvoering van Boisot met hun platbodems Leiden bereiken. De Spanjolen, niet gewend aan natte voeten, zijn op de vlucht geslagen.

Uiteraard speelt dit bijna 450 jaar geleden, ten tijde van de Tachtigjarige Oorlog. De bevrijding van Leiden staat bekend onder de naam Leidens Ontzet en wordt ieder jaar op 3 oktober groots gevierd. Deze week begint het feest al vast met de intocht der Geuzen, die met haring en wittebrood de stad binnenvaren. Dat gebeurde vroeger ook al, om de uitgehongerde bevolking te belonen voor hun dappere verzet. Prins Willem van Oranje beloont de stad met een universiteit.

Na de intocht is het tijd om in de rij te gaan staan voor de inschrijving voor “Haring en wittebrood”. Traditiegetrouw wordt ieder jaar op 3 oktober haring en wittebrood uitgereikt. Heel veel Leienaars staan daarvoor geruime tijd in de rij. Daarnaast wordt nog gezamenlijk hutspot gegeten. Dit jaar op 1 oktober op de prachtige Hooglandse Kerkgracht.

Je voelt de spanning al langzaam in de stad opbouwen, richting het Feest der Feesten. Want voor het eerst sinds enkele jaren kan het feest weer ouderwets gevoerd worden.

Hieronder beelden en een paar korte filmpjes van de intocht der Geuzen en het afschieten van de kanonnen als saluut en het inschrijven voor haring en wittebrood.

2 gedachten over “Leiden opnieuw bevrijd

  1. ja dat is alle jaren een groot feest hé
    weet het wel van oud collega’s
    ik eet m’n haringen hier wel 🙂
    veel plezier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *