Tuinen van Mien Ruys

Ik heb jullie, als lezer van dit blog, eerder verteld dat eega en ik tijdens onze vakantie een bezoek hebben gebracht aan de Tuinen Mien Ruys in Dedemsvaart. Ik heb toen ook beloofd dat ik hier later op terug zal komen omdat het anders een te groot verhaal met te veel foto’s zou worden.

Nu dus het verhaal van Mien Ruys, een meisje uit Dedemsvaart. Afkomstig uit een gegoede Rotterdamse reders- en cargadoorsfamilie. Haar vader is oprichter van de Koninklijke Kweekerij Moerheim N.V. in Dedemsvaart. Aan de straatkant naast de ingang staat nog de grote familie waar Mien als kind is opgegroeid. In de tuin begon ze met het aanleggen van proeftuinen. Later werd ze internationaal bekend als tuin- en landschapsarchitect. Ze werd beroemd door haar werk met rechte vormen: rechthoeken, vierkanten en heldere lijnen.

In Dedemsvaart vind je dus de Tuinen Mien Ruys. Een groen en levend geschiedenisboek van de Nederlandse tuinarchitectuur. Een aantal tuinen hebben de status van rijksmonument omdat het cultureel erfgoed is. Zo is de oude proeftuin uit 1927 een rijksmonument. Een tuin met een traditionele border met vaste planten in de zon. Heldere kleuren met een pad van oude betontegels. Mien Ruys is de uitvinden van de Griontegel, de voorloper van de gewassen grindtegel.

En zo loop je door allerlei tuinen, langs de verwilderingstuin, de oudste tuin uit 1924 (ook al een rijksmonument) via het besloten eikenbos met rododendrons, waarbij de boomkronen een cirkelvormige opening vormen waardoor omhoog kijkend de indruk van een kathedraal ontstaat en verder langs vijvertjes, verdiepte tuinen tot een daktuin. Die bevat een graindlaag van olivijn, een steensoort die CO2 opneemt en je met je tuin bijdraagt aan het klimaat.

Het hele complex omvat 30 tuinen, te veel om hier allemaal op te noemen. Als je tuinliefhebber bent dan moet je echt eens naar Dedemsvaart toegaan om deze tuinen te bezoeken. Ongetwijfeld doe je veel idee├źn op voor je eigen tuin.

Hieronder zie je 21 foto’s van verschillende van deze tuinen. Klik erop en ze worden groter.

2 gedachten over “Tuinen van Mien Ruys

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *