Een filmisch en voetbalweekendje

De afgelopen dagen heb ik weinig tijd gehad om een blogje te schrijven. Vergadering voorbereiden, vergadering bezoeken, begrafenis van Elizabeth II voor een deel kijken. Kortom, de uren vliegen voorbij en de tijd om iets te schrijven komt dan in de knel.

Maar ik wil toch nog even terugkijken naar het weekend. Ondanks de regelmatig neervallende regenbuien was het een druk weekend met twee films in de bioscoop, twee voetbalwedstrijden op de televisie (Super Sunday) en nog verslag doen van een voetbalwedstrijd voor de radio.

Nope van Jordan Peele

Laat ik om te beginnen even wat zeggen over de twee films die ik heb gezien. Op vrijdagmiddag ben ik naar de film Nope gegaan van regisseur Jordan Peele. Het is zijn derde film, beide eerdere films “Get Out” en “Us” vond ik goede en bijzondere films. Beginnen heel gewoon maar dan komt er een onverwachte twist die alles op zijn kop zet.

Nope is dan meer een sci-fi mystery film, waar de twist ontbreekt. En dan wordt het een gewone, niet al te sterke film. Het verhaal speelt zich af in een soort oude westen van de VS, waar OJ Haywood samen met zijn vader een paardenranch heeft. Zij trainen paarden voor Hollywoodfilms. Dan vallen er ineens scherpe punten uit de lucht. Vader wordt getroffen en valt van zijn paard. Dood. Eerder zijn er in de buurt 14 wandelaars op onverklaarbare wijze verdwenen. Je voelt het al aankomen, het mysterie loert om de hoek. Dan ziet OJ een wolk die al wekenlang onveranderlijk op dezelfde plek blijft hangen. En hij meent een UFO te zien. Is het een UFO of wat is het?
Er zit wel spanning in de film, mede veroorzaakt door de onheilspellende muziek en de snelle montage, maar de onverwachte twist blijft uit. Uiteindelijk is Nope niet meer dan een gewone spannende film met een wat vreemd mysterie. Niet meer dan drie sterren waard. Jammer, ik had meer verwacht.

Decision to Leave van Park Chan-wook

Zaterdag hebben eega en ik nog wat tijd over en we besluiten om het Kijkhuis met een bezoek te vereren. Daar draait de Zuidkoreaanse film Decision to Leave. Een misdaaddrama met bijzonder liefdesverhaal.
Detective Hae-jun, een man die uiterst precies en nauwgezet is, krijgt een vreemde moordzaak. Een man is van een hoge rots gevallen. Ongeluk, zelfmoord of toch iets anders?

Hae-jun heeft zijn twijfels, zeker als hij kennis maakt met de beeldschone weduwe Seo-rae. Hij vermoedt dat zij achter de dood van haar man zit. Tegelijk zie je dat er vonkjes tussen die twee overspringen. Hae gaat haar bespioneren, in de hoop iets te ontdekken over haar motieven. Op haar beurt gaat Seo hem in de gaten houden omdat ze meer van hem wil weten.
Hij arresteert haar maar heeft geen bewijs. Dan nodigt hij haar uit in zijn apartement en daar verdiept de platonische verhouding zich. Hierbij zij vermeld dat Hae getrouwd is en buiten de stad een echtelijke sponde heeft.
Er volgt een verhuizing, een tweede moord en een echtscheiding. Twee mensen die eigenlijk heel erg verliefd zijn op elkaar, lukt het niet om samen te komen. Het einde is echt dramatisch. Zo dramatisch dat zowel eega als ikzelf met tranen in de ogen zaten. Het is een geweldige film, die de maximale vijf sterren van mij krijgt. Als je van films houdt en deze draait in de buurt, ga dan even kijken.

Super Sunday

Zondag is Super Sunday met de twee topwedstrijden in de voetbalcompetitie. De beste vier teams spelen tegen elkaar. PSV ontvangt Feyenoord en Ajax gaat op bezoek bij AZ. Zelf kan ik deze wedstrijden niet rechtstreeks zien omdat ik voor Studio Alphen verslag moet doen van de 4e Divisie wedstrijd tussen Alphense Boys en het gepromoveerde Heino. Het is geen grootse wedstrijd maar uiteindelijk winnen de Boys met 2-1. Na afloop heb ik enkele interviews gedaan met trainer en spelers. Alles is met camera opgenomen en de beelden zijn hier te zien.

Terug naar Super Sunday, want na thuiskomt heb ik toch de opgenomen wedstrijden nog bekeken. Twee prachtige spannende wedstrijden, hoog tempo, doelpunten en soms wel verrassende uitslagen. Ajax verliest voor de tweede keer in een week en dat zit de Amsterdammers ongetwijfeld niet lekker. Feyenoord begint ijzersterk en laat vervolgens de tegenstander terugkomen. Doelpunt op doelpunt, Feyenoord dat telkens opnieuw van een achterstand terugkomt en op een gelijkspel lijkt af te stevenen. Maar uiteindelijk nog verliest.

Het is een prachtig weekeinde geweest met veel filmisch en sportief vertier. Ondanks het regenachtige karakter toch nog een zonnig weekeinde.

One thought on “Een filmisch en voetbalweekendje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: