Donderdag – just a perfect day

Lou Reed zong het al lang geleden, “Just a Perfect Day”. Zo voelt onderdag ook aan. Een mooie blauwe lucht met wat witte stapelwolken, die traag voorbij drijven. De wind laat zich van de goede kant zien, just a breeze. Een heerlijke dag om eens lekker door de stad te stappen.

Maar eerst krijg ik contact met een oude bekende, die via Facebook vraagt om een bevestiging. Enkele minuten na mijn klik klingelt ineens Messenger en zie ik heb in volle glorie. Net als Whatsapp kun je met Messenger ook videocontact hebben. Jaren en jaren niet gezien en gesproken en ineens is dan daar dat oude vertrouwde gezicht. Drie kwartier nemen we de tijd om de verstreken tijd door te nemen. Op zo’n moment bewijst een social medium zijn waarde.

Daarna tijd om fluitend naar buiten te gaan. Een aangenaam temperatuurtje vergezelt mij op mijn gang richting station. Langs de nieuwe plantenvakken op het Levendaal, een initiatief van gemeente en bewoners om de stad groener te maken. Even verderop valt de grote bouwkraan op die stijl omhoog de hemel probeert te raken. Dat herinnert aan de grote bouwwoede. Veel grote bouwprojecten zijn bezig en vele gaan nog volgen. Omhoog, omhoog is het credo en bijna allemaal appartementen. Het gevolg van de spaarse ruimte.

Dan duik ik het centrum in en loop voorbij aan de Visfontein, die al sinds 1693 op deze plek staat. Op het bankje zit een buurtgenoot en dat vraagt om een korte kletspauze. Even snel de wereldsituatie doornemen (Rusland, Baudet en de verschillende crisissen) en dan weer door op mijn pad. Langzaam doemt het station op, een bouwsel uit 1996. Voor die tijd een futuristisch ontwerp met witte vakwerkconstructies en een gebogen schelp. Wist je overigens dat het Leidse station na Amsterdam Centraal, Utrecht Centraal, Rotterdam Centraal, Den Haag Centraal en Schiphol het drukste station van Nederland is. In het station haal ik even een NS keuzedag op mijn OV-kaart, zodat ik zaterdag bijna gratis naar Zwolle kan reizen.

Van het station weer terug de stad in, langs Molen de Valk, een stellingmolen uit 1743 en met 29 meter hoogte een van de grootste molens van Nederland. Even langs de Action, gelegen aan de fraai heringerichte Langegracht, voor een nieuwe stekkerdoos en dan weer het centrum in. Bij de Hartebrugkerk, een opvallende RK kerk uit 1836 met een aantal grote zuilen aan de voorkant, zitten veel mensen rond het onlangs geplaatste beeld.

Het fraaie najaarszonnetje blijkt veel mensen uit te nodigen tot een drankje of een ijsje. Het is lekker druk en hoewel de aanzet groot is tot het nemen van een ijsje bedenk ik me net op tijd. Thuis wachten nog een appel en een mandarijn en die zijn ook lekker fris en fruitig. En zo komt er een mooi eind aan een lekkere stadswandeling. En blijkt het dus ‘just a perfect day’.

One thought on “Donderdag – just a perfect day

  1. een mooi verslag van de wandeling door het mooie Leiden
    het enige wat ik daar ken is het station
    maar weet dat het een mooie oude binnenstad heeft

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: