Seeing stars in Leiden….

Written by:

Maar waar zijn nou die sterren. Vanaf 22.00 uur gaan in Leiden gedurende anderhalf uur alle lichten uit. De stad hult zich in duisternis, behalve bij een aantal huizen waarvan de bewoners ofwel niets weten van het evenement ofwel niet meedoen aan deze malligheid.

Want zo kijken sommige inwoners aan tegen Seeing Stars Leiden. Een evenement naar een idee van kunstenaar Daan Roosengaarde. Een evenement dat precies past in het kader van “Leiden European City of Science 2022”. Want dit evenement gaat wel over wetenschap. En het past goed bij Leiden met zijn oude Sterrenwacht.

Zoals gezegd gaan om klokslag 22.00 uur alle straatlampen uit. Ineens is het donker buiten. Echt donker, vooral op plekken waar ook nog grote bomen staan. Bij ons door het straatje spoeden veel mensen zich naar het Plantsoen, het singelpark bij ons om de hoek. Daar heb je een mooi uitzicht op het uitspansel zonder hinder van hoge gebouwen. Een mooi zicht op de zuidelijke hemel. Met een beetje geluk kun je Jupiter en Saturnus zien of, even na tienen, het ruimteschip ISS.

Maar ik weet niet wie het heeft geregeld, maar er doemen veel mooie witte stapelwolken op aan het oneindige universum. En die belemmeren het zicht op de sterrenhemel met miljoenen fonkelende sterren. Zelfs de op veel plaatsen gestationeerde telescopen helpen niet om de wolken te doorboren. Het had het prachtig spektakel kunnen zijn, maar helaas… het weer laat zich niet sturen.

Wat blijft is een onverwacht gezellig samenzijn van heel veel mensen in een donkere stad. Die samen op weg zijn naar de ultieme beleving, een ongehinderd uitzicht op het uitspansel. En in het Plantsoen is het goed oppassen dat je in het donker niet tegen andere mensen opbotst. Want in ieder geval wordt wel duidelijk hoe groot de lichtvervuiling is als de lichten weer aangaan. Hieronder een foto van wat ik zag (de foto boven is overigens gemaakt bij Dwingeloo).

Eén reactie op “Seeing stars in Leiden….”

  1. Karel avatar
    Karel

    ja bij zo iets zijn de mooie wolken , beroemd van de Hollandse luchten natuurlijk niet welkom 🙂
    in ons mooie landje zijn er niet veel plekken meer waar je zonder lampen uit te doen de mooie sterren aan de hemel zien staan
    maar het was gezellig en dat is ook fijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: