De Leidse aanloop

Het is weer zover. Leidens Ontzet staat voor de deur en dat gaat altijd gepaard met een forse aanloop. Zo wordt de binnenstad al een aantal dagen voor het feest afgesloten voor het autoverkeer. Met als gevolg dat de vele bussen zich door nauwe straatjes moeten wurmen. Hetgeen weer zorgt voor enorme files rondom het stadscentrum. Woensdag werd ik daar nog mee geconfronteerd toen ik mijn maaltijddozen bij enkele mensen in het centrum moest bezorgen. Normaliter rij ik de afstand tussen twee huizen in max. 5 minuten, maar dit keer zijn het ongeveer 45 minuten.

Maar niet getreurd, het is allemaal voor het goede doel. Namelijk het “Feest der Feesten”, dat vandaag al begint met de opening van de grote kermis. De aftrap is al gegeven met het mini-koraal voor de jongste jeugd. Drieduizend kinderkelen die op het nieuwe Garenmarktplein enthousiast de longen uit hun lijfjes zingen, met schorre kelen als resultaat.

Vanwege de opening van de nieuwe tentoonstelling van de Leidsche Mondialen in de Stadstimmerwerf loop ik ook dwars door de stad. Drukte alom, biervaten staan links en rechts opgestapeld in afwachting voor dorstige drinkers. Gebakskramen worden op hun plaats gezet, inclusief de oliebollen- en poffertjeswagens. Leidingen worden getrokken voor de nodige aandrijvingen. Aan de talloze overkappingen wordt de laatste hand gelegd.

Vanmiddag gaat de kermis open, met vooralsnog een voorzichtig zonnetje. En om vijf uur gaan eega en ik naar de Hooglandse kerkgracht voor de Grote Hutspotmaaltijd. Een paar duizend Leienaren komen daar samen onder de grote vleugelnoten om de aftrap te geven, voordat de traditionele Taptoe ‘Een lint van licht’ door de stad slingert. Een route vol met aandachtig kijkende opa’s en oma’s, op zoek naar hun kleinkinderen die meelopen in een enorm lint (ongeveer drieduizend deelnemers van allerhande verenigingen).

Hieronder een korte impressie van de opbouwende drukte.

Een gedachte over “De Leidse aanloop

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *