Zwolle: voetbal – klooster – Rauch

Vorige week zaterdag stapte ik in de trein naar Zwolle, de hoofdstad van Overijssel. Een mooie oude stad, gelegen aan de kronkelende IJssel. Een oude hanzestad met een rijk handelsverleden. Nu nog steeds een drukke en gezellige stad met veel herinneringen aan het roemruchte verleden.

Ik ga naar Zwolle omdat ik daar een meeting heb. Dat zit zo. Ik speel al bijna twintig jaar het spelletje Hattrick via internet. Het is een voetbalsimulatie die probeert de werkelijkheid te benaderen. Natuurlijk kan dat niet, maar het is vooral een rustig spel. Een voetbalwedstrijd in Hattrick duurt daadwerkelijk 2 x 45 minuten, net als een echte wedstrijd. Je speelt eens per week een competitiewedstrijd en midweeks nog een vriendschappelijke of bekerwedstrijd. Kortom, geen snel-snel-snel spel.

Binnen Hattrick zijn federaties ontstaan. Ik ben lid van de OLDER-federatie. Zoals de naam al aangeeft niet bedoeld voor de jonge spelers. Het is een afkorting van “Ouwe Lullen Denktank en Relaxhuis”. Binnen de federatie zijn er allerlei ‘topics’, waarin allerhande zaken worden besproken. Uiteraard over het spelletje zelf, maar ook over allerlei andere zaken. En zo wordt er regelmatig een meeting georganiseerd, ergens in Nederland (ook wel eens in België). In de toptijd werd de meeting bezocht door tussen de 30 en 50 mensen uit heel Nederland. Mensen uit alle rangen en standen, met de meest uiteenlopende beroepen. Een glorieus onderdeel van een verder bedaard voetbalspelletje.

Dit keer is Zwolle aan de beurt voor een meeting. De belangstelling is beperkt, uiteindelijk komen zeven mensen opdagen. Maar dat mag de pret niet drukken. Onder andere Geertruidenberg, Houten en Castricum zijn aanwezig naast uiteraard Zwolle en Leiden. De bijeenkomst vindt plaats in stadscafé Het Refter. Dat blijkt een van de oudste gebouwen in Zwolle te zijn. Oorspronkelijk onderdeel van het Bethlehemkloostercomplex stammend uit de 14e eeuw. In die historische omgeving werd het glas geheven en later nog gedineerd.

Maar voor het sociale deel van de dag moest eerst het culturele deel worden afgewerkt. En daarvoor beschikt Zwolle over het fraaie Museum de Fundatie. Ze hebben daar momenteel een bijzondere tentoonstelling over de 62-jarige Duitse kunstenaar Neo Rauch, geboren in Leipzig in de toenmalige DDR. Midden jaren ’90 werd hij echt bekend met zijn figuratieve werk. Dat was nogal gedurfd temidden van de toen heersende kunstvormen. Ze waren niet abstract en niet conceptueel. De tentoonstelling in Zwolle met de naam “Die Mitte” is een overzicht van zijn meest recente werk, inclusief de reeks tondi. Dit zijn ronde schilderijen, gemaakt na een indringende droom, mede waardoor hij een andere richting inslaat.

Hieronder zie je een aantal van zijn werken, waaronder enkele tondi. Door op de foto’s te klikken krijg je een groter beeld en bekijk dan vooral de details eens op zijn schilderijen. Bij die beelden kun je een eigen verhaal bedenken.

Een gedachte over “Zwolle: voetbal – klooster – Rauch

  1. weer iets geleerd , had nooit van dat spelletje voetbal zo gehoord
    ik en voetbal passen ook niet zo , dat zal het zijn 😁
    Zwolle wandelde ik heel wat malen door , en genoot er telkens weer van de mooie oude binnenstad
    museums zijn niet mijn ding , vind het wel knap dat ze zulke mooie dingen maken kunnen

    fin weekend groet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *