2 oktober….. of nee, het is 1 oktober

Het is een beetje verwarrend. 2 Oktober is normaliter de glorieuze vooravond van het Feest der Feester, het Leids Ontzet. Dan is er een grote Taptoe, zijn alle kroegen tot heel laat open, spelen er overal bandjes, dendert de kermis overal overheen en eten we met een paar duizend mensen hutspot.

Alleen, 2 oktober is dit jaar op een zondag. Dus verschuift 2 oktober naar 1 oktober. ‘s Ochtends is het heel rustig op de markt. Veel kramen zijn er niet omdat de markt maar een halve dag duurt. Toch maar even bij Jacobs naar binnen geschoven voor twee 3 October tom-poucen. Voor bij de koffie ‘s avonds.

Om half zes lopen we richting Hooglandse kerkgracht om aan te sluiten bij de redelijk lange rij voor de hutspotmaaltijd. Onder de machtige vleugelnootbomen is het altijd een drukte van belang. Maar dit keer schuifelt de rij met een redelijke snelheid door naar de opschepkramen. Daar krijgen we een dit keer een kartonbakje met hutspot met vleesjus. Vroeger was het een plastic bakje maar we gaan met de tijd mee.

Dan proberen om ergens een plekje te vinden. Veel mensen komen al vroeg om aan de lange overdekte tafels aan te schuiven en vooralsnog niet meer op te staan. Hetgeen het voor de latere eters praktisch onmogelijk maakt om ook te zitten. Maar de vele statafels bieden uitkomst. Met een (nog wel) plastic lepel schuiven we de smakelijke hutspot naar binnen. Dan lopen we nog even rond over de gracht. Opvallend is de immens lange rij voor de drankkraam, echt gigantisch lang. Dat komt omdat elke eter ook een bonnetje krijgt voor een gratis drankje.

Dan weer weg van deze grote, maar wel gezellige drukte. Iedereen heeft het naar zijn zin en kijkt vooruit naar alles wat nog komen gaat. Eega en ik lopen nog even door de stad, maar daar is het nog echt rustig. Dat komt ook omdat er dit jaar geen grote podia zijn.

Op de terugweg zien we al de eerste kinderen die zich verzamelen voor de grote Taptoe, die om half acht begint. De mannen met de hekken staan al klaar om de wegen af te sluiten. Thuis gekomen genieten we van de tom-poucen en kijk ik verbaasd naar Ajax, dat maar niet kan winnen van Go Ahead Eagles. Heerlijk!

Een gedachte over “2 oktober….. of nee, het is 1 oktober

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *