Site pictogram Herman Willems Dagelijkse Dingen

3 October – de middag

Na de ietwat vermoeiende ochtend besluiten eega en ik om na de lunch niet onmiddellijk weer de straat op te gaan. De keuze is dan om voor de optocht de stad in te gaan of na de optocht. We besluiten tot het laatste, want dan kunnen we rond etenstijd weer thuis zijn.

De optocht begint om 13.00 uur aan de overkant van de singel, op steenworp afstand van ons huis. Het einde is aan de andere kant van ons huis, op ongeveer 50 meter. Ze lopen nog een paar honderd meter door en dan wordt de optocht ontbonden. Normaliter slingert de optocht zich traag door de stad, met grote gaten tussen de verschillende onderdelen. Soms moest je wel tien minuten wachten voordat het volgende onderdeel voorbijkwam. We gaan er daarom gemakshalve maar van uit dat de optocht rond half vier bij ons voorbij komt. Dat geeft ons de tijd om even te ontspannen en wat andere dingen te doen, zoals het schrijven van het vorige blogbericht.

Maar….. rond half drie horen we ineens een muziek voorbijkomen. Even uit het raam kijken en verhip, de optocht is er al. Gauw de jas aan, telefoon in de zak en naar buiten. Het thema van dit jaar is “Echt waar?!” en bestaat uit vijf onderdelen. Dat zijn ‘Tijdmachine’, ‘Leiden 2022 Kennis Karavaan’, ‘Uitvindingen’, ‘FactCheckers’ en ‘Zorg in Leiden’. De optocht trekt, in tegenstelling tot alle andere voorgaande jaren, in rap tempo voorbij. Er zitten zelfs helemaal geen gaten in de optocht. Een totaal nieuwe ervaring voor de talloze toeschouwers. Traditiegetrouw sluit het muziekkorps K&G, een van de beste orkesten van Nederland, de optocht af. Hieronder de foto’s van de optocht en een kort filmpje van het voorbij marcherende K&G. Klik op de foto voor een groter beeld.

« van 13 »

De Kermis

Na de optocht is het tijd om de stad weer in te gaan. Waar in het verleden de diverse podia je tegemoet schetterden met bands die qua geluidssterkte tegen elkaar opboden, is het dit keer rustig in de stad. Geen grote podia, geen pontons in het water, veel minder tappunten, kortom veel minder herrie. Op sommige punten is het zelfs stil. We lopen door richting kermis en maken een rondje langs de grote attracties, de kleine attracties, de vele behendigheidskraampjes, de vele oliebollen- en gebakskramen en nog veel meer andere kramen. Bij de behendigheidskraampjes is die met de grijper natuurlijk heel populair, maar ik zie ook een nieuwe. Daarbij moet je een draadje waaraan een grote beer hangt, met een schaartje dat je bedient, doorknippen.
Uiteraard dendert de muziek je tegemoet. Veel klassiekers hoor je langs komen. Het is redelijk druk op de kermis, hoewel niet stampend druk. Je kunt bijna overal wel doorlopen. Opvallend is wel dat er minder attracties zijn en ook open plekken waar vroeger allemaal kramen stonden. Ik begreep dat dit vooral komt door de energiekosten, maar ook een personeelstekort.

Uiteindelijk komen we aan het einde van ons rondje en zoals altijd sluiten we af met een paar broodjes braadworst. Op weg naar huis slaan we nog een puntzak met spekkies en een grote zak met oliebollen in. En daarmee is wat ons betreft een einde gekomen aan 3 October 2022. Hieronder een aantal kermisfoto’s en een kort filmpje voor de sfeer.

« van 13 »
Mobiele versie afsluiten