Genieten van de Mondialen in de Stadstimmerwerf

De Leidsche Mondialen is soort gemeenschap van kunstenaars. Kunstenaars die het leuk vinden om te schilderen, tekenen, fotograferen, maar die het ook leuk vinden om eens per maand bij elkaar te komen onder het genot van een drankje. Een vleugje kunst en een vleugje gezelligheid kun je zeggen.

Zoals ik al eerder meldde hebben de Mondialen zich genesteld in een van de oudste gebouwen van Leiden, de Stadstimmerwerf. Daar exposeren ze hun mooiste werk. Elke maand zijn drie of vier andere kunstenaars aan de beurt om hun werk te tonen. En aan het eind van iedere maand wisselt de samenstelling van de doorlopende expositie. Zo was het eind september de beurt aan Celine Michel, Ineke de Vries en Reinout van Dijk. Veel Mondialen nemen dan de gelegenheid te baat om het glas te heffen en te proosten op de nieuwe kunstwerken.

Celine Michel is een kunstenaar die zich heeft gespecialiseerd in weefwerken met kleurige portretten van Afrikaanse mensen als onderwerp. Afrika komt bijna altijd terug in haar werk, omdat ze als kind in Burkina Faso heeft gewoond. Maar de passie voor het weven is ontstaan in Peru, waar ze ook als kind heeft gewoond. Het werk van Celine is heel bijzonder vanwege de kleurvariaties en de kleurovergangen.

Ineke de Vries is een kunstenaarsdochter. In haar ouderlijk huis kwamen kunstenaars als Anton Heyboer, Kees Verwey, Anton Mauve en Mari Andriessen over de vloer. Kunst werd haar dus met de paplepel ingegoten. Inmiddels is ze zelf al meer dan 30 jaar actief als kunstenaar. Haar grote inspiratiebron is de schoonheid van de natuur. Ineke maakt niet alleen schilderijen, maar houdt zich ook met beeldhouwen bezig.

Reinout van Dijk zoekt in zijn gezichten naar de grenzen van de expressie en een mimiek die rust uitstraalt. Hij maakt hierbij gebruik van een schetsmatige manier om zijn werk op te bouwen. Daarnaast maakt hij keramisch werk.

De huidige expositie is nog op 26 en 27 oktober te zien in de Stadstimmerwerf. Openingstijden zijn van 11.00 tot 16.00 uur. Met ingang van 28 oktober is dan weer een nieuwe expositie te zien.

Een gedachte over “Genieten van de Mondialen in de Stadstimmerwerf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *