De vrolijke avonturen van Donald Duck

Vorige week schreef ik over het Stripfestival Breda. Daaruit kun je opmaken dat ik wel iets heb met stripverhalen. Maar wie heeft dat niet. Als je net als ik, al tot de boomers behoort dan is de kans groot dat je bent opgegroeid met onze vrolijke eend Donald Duck. Ongetwijfeld zat je dan vol spanning te wachten tot de nieuwe Donald door de brievenbus gleed.

Om vervolgens met gloeiende oortjes de vele avonturen van Donald Duck, zijn drie neefjes Kwik, Kwek en Kwak, de gierige en schatrijke oom Dagobert Duck en de vriendelijke, maar soms toch wel snibbige tante Katrien Duck. Om maar niet te spreken van Guus Geluk, de wat dommige Goofy, Wammes Waggel, de Grote Boze Wolf die altijd een oogje had op de 3 Biggetjes. Maar ook vele andere verhalen kwamen voorbij, zoals Douwe Dabbert.

En nu kun je al je jeugdherinneringen weer ophalen in het Noordwijkse Museum of Comic Art. Want daar kun je genieten van de tentoonstelling “70 jaar Vrolijk Weekblad Donald Duck”. Twee weken geleden was ik in Noordwijk om een stukje jeugd te herbeleven. En het moet gezegd, het is een hele leuke tentoonstelling die je in chronologische volgorde door de ontwikkeling van het weekblad meeneemt. En die laat zien hoe tekeningen ontstaan en wat dan het eindresultaat is. Ook leuk is het om te lezen hoeveel bekende Nederlandse schrijvers en tekenaars aan dit jeugdblad hebben meegewerkt. Je komt best wel een paar verrassende namen tegen.

En daarbij speciale aandacht voor de prachtige tekeningen en geschilderd werk van de “Duck-vader” Carl Barks. Hij was de man die er voor gezorgd heeft dat heel veel kinderen elke week weer veel plezier hadden.

Hieronder een aantal plaatjes van de tentoonstelling.

Een gedachte over “De vrolijke avonturen van Donald Duck

  1. ja Herman daar ben ik mee opgegroeid en eigenlijk is het de enige gebleven ook , alle andere hebben me nooit zo geĆÆnteresseerd
    nu nog als ik ergens moet wachten en er ligt leeswerk kijk ik voor de Donald Duck šŸ™‚

    nostalgische groet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *