Marcel, het schelpdiertje, op zoek naar zijn familie

Written by:

Het verhaal

Marcel is een klein slakje, die samen met zijn oma Connie in een groot huis woont. Ooit woonde hij hier met zijn vader en moeder en nog een hele gemeenschap andere soortgenoten. Maar na een mysterieuze tragische gebeurtenis bleven Marcel en zijn oma alleen over. Als dan een documentaire filmmaker in het huis trekt verandert Marcel’s leven radicaal. Filmmaker Dean maakt kennis met het illustere duo en begint korte filmpjes te maken die hij op YouTube post. Dat wordt een gigantisch succes en Marcel wordt superberoemd. Dit leidt onder andere tot een tweetal interviews door de beroemde presentator Lesley Stahl voor het bekendste nieuwsprogramma 60 Minutes. Hierdoor wordt Marcel’s leven helemaal op zijn kop gezet. Als dan ook nog oma Connie ziek wordt en overlijdt krijgt onze kleine held het helemaal moeilijk.
Maar hij krijgt hulp van Lesley Stahl, want diens programma gaat de geschiedenis van Marcel in beeld brengen. En hierdoor wordt de eerdere mysterieuze traumatische ervaring herbeleefd en herinnert Marcel zich wat er allemaal is gebeurd. En zo vindt hij uiteindelijk zijn gemeenschap, met zijn vader en moeder, weer terug.

De filmgegevens

Regisseur: Dean Fleischer-Camp.
Cast: de stemmen van Jenny Slate, Isabella Rossellini en als acteurs Dean Fleischer-Camp en Lesley Stahl.
Duur: 1 uur en 30 minuten.
Te zien: buiten het festival is er nog geen datum bekend. Film draait in de American Indie Competition.
Film is een stop-motion animatie.

Wat vind ik er van?

Marcel the Shell with Shoes on is een heerlijke film. Een klein diertje dat zijn ouders is kwijtgeraakt en die uiteindelijk weer terugvindt is natuurlijk een ontroerend gegeven. De gekozen vorm, stop-motion animatie in combinatie met acteurs, is ook wel bijzonder. Thema’s als eenzaamheid, angst, verlies van dierbaren, maar ook optimisme en vooruitgang komen allemaal in deze bijzondere film aan bod.
De versie die ik heb gezien is niet ondertiteld. Dat maakt het lastig om het verhaal tot in de finesses te volgen, want Amerikaanse spraak is soms lastig te volgen, zeker als het een beetje snel gaat. Desalniettemin blijft Marcel the Shell with Shoes on een verrukkelijke film. Hopelijk komt de film alsnog in de bioscoop (hoewel ik daar twijfels over heb), maar wellicht biedt tv of streaming straks een oplossing. De film krijgt van mij vier sterren.

Waardering: 4 uit 5.

Eén reactie op “Marcel, het schelpdiertje, op zoek naar zijn familie”

  1. Karel avatar
    Karel

    je hebt er van genoten als je 4 van 5 sterren geeft

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: