Site pictogram Herman Willems Dagelijkse Dingen

How to Blow up a Pipeline – een ecothriller

Zoals de titel al aangeeft gaat de film over het opblazen van een oliepijpleiding in Texas. De film is gebaseerd op het boek met dezelfde naam, waarin wordt gesteld dat sabotage een logische vorm is van klimaatactivisme. In het boek wordt het klimaatpacifisme binnen de klimaatbeweging kritisch benaderd, evenals het klimaat “fatalisme” buiten diezelfde beweging.

In de film zien we in flashbacks hoe een groep van jonge mensen ontstaat, die het vertrouwen in de klimaatbeweging zijn kwijt geraakt. Hun motivatie en achtergronden zijn heel verschillend. Maar hun doel is duidelijk, het opblazen van een oliepijpleiding in een afgelegen gebied in Texas. Om milieuproblemen te voorkomen moeten ze er dan wel in slagen om de oliedoorstroom te stoppen.

De aanpak is gedegen, met beperkte middelen. Ieder brengt zijn/haar eigen kennis in om het project te doen slagen. Uiteindelijk lukt het om het doel te bereiken. Vervelend is wel dat een van de groepsleden een, lichtelijk gechanteerde, band met de FBI heeft. Maar ook dit verloopt positief. Als je precies wilt weten hoe het loopt, dan moet je de film zelf maar gaan kijken.

Filmgegevens

Regisseur: Daniel Goldhaber
Cast: Ariela Barer, Kristine Froseth, Lukas Gage en vele anderen
Duur: 1 uur en 43 minuten
Te zien tijdens het Leiden International Film Festival in de American Indie Competition
Winnaar van de Alexander Mouret Award
De film wordt waarschijnlijk in 2023 in Nederland uitgebracht.

Wat vind ik er van

How to Blow Up a Pipeline is een spannende film, mede door de gekozen vorm. We zien een groep jonge mensen, die we niet kennen, werken aan hun project. We volgen hen op het gekozen pad. Tezelfdertijd wordt ieder groepslid er door middel van een flashback uit gelicht, waardoor we snappen waarom ieder lid meedoet aan deze sabotagedaad.

Toch blijft het een binnen de kaders passende thriller die zich wat dat betreft niet echt onderscheid van andere thrillers. Spannend, maar niet nagelbijtend. Goed gemaakt, maar niet bijzonder. Wat de film feitelijk bijzonder maakt is dat het sabotage als klimaatdoel positief benadert. Ieder mag voor zichzelf uitmaken wat je hiervan vindt. Persoonlijk vind ik dat acties als van ‘Extinction Rebellion’ geoorloofd zijn omdat de gestelde klimaatdoelen vooralsnog bij lange na niet worden gehaald. In mijn optiek is de mensheid bezig zichzelf uit te roeien.
Terug naar de film. Afgezien van de boodschap vind ik het doorsneethriller, daarom 3 sterren.

Waardering: 3 uit 5.
Mobiele versie afsluiten