Holy Spider – een seriemoordenaar in Iran

Written by:

De journaliste Rahimi komt aan in Mashhad, een heilige plaats in Iran. Als ze zich in het hotel meldt blijkt haar gereserveerde kamer er ineens niet meer te zijn. Want een ongehuwde vrouw, alleen, zonder man. Als ze haar journalistenkaart laat zien is de kamer op een magische wijze weer beschikbaar. De toon is gezet.
Rahimi, die bij haar laatste werkgever is ontslagen omdat ze niet op de avances van de hoofdredacteur inging, is gekomen om de vele moorden te onderzoeken met een vrouw als slachtoffer. De moordenaar gebruikt hierbij de schuilnaam “Holy Spider”.
Al snel blijkt dat alle slachtoffers werken als prostituee en op straat worden opgepikt. Ze worden allemaal gewurgd met hun hoofddoek en altijd op dezelfde plek gedumpt.

Rahimi vermoedt dat de politie weinig doet of misschien zelfs de identiteit van de moordenaar verhuld. Ze gaat op pad en biedt zichzelf als prostituee aan. Ze wordt inderdaad door de moordenaar opgepikt, ontkomt en weet nu wie het is. De man wordt gearresteerd en een proces volgt. De man beroept zich op God. Hij stelt op een missie van God te zijn en de stad te ontdoen van onreine verdorven vrouwen. Met dit standpunt krijgt de moordenaar een grote aanhang in de stad, die zijn vrijlating eisen.
Rahimi is bang dat de rechtspraak zwicht voor de maatschappelijke druk. Hoe dit afloopt moet je zelf maar gaan zien in de bioscoop.

De filmgegevens

Regisseur: Ali Abbasi
Cast: Zar Amir-Ebrahimi, Mehdi Bajestani, Arash Ashtiani en anderen
Duur:1 uur en 56 minuten
Te zien op het Leiden International Film Festival in het Independent: selections programma
Vanaf deze week draait de film ook in de Nederlandse bioscopen

Wat vind ik er van

Holy Spider is een misdaaddrama in de klassieke zin van het woord. Misdaden worden gepleegd en die worden dit keer niet door een heldhaftige politieman opgelost, maar door een doortastende journaliste.
Ter waarschuwing: de moorden worden tot in gruwelijk detail getoond, inclusief de nare doodsstrijd van de slachtoffers.
Heel duidelijk komt de rol van de vrouw in Iran naar voren. Bijna rechteloos, altijd achtergesteld. Een soort politiek statement, zo je wilt. De incompetentie van de politie krijgt ook een plaats. Vermeld moet worden dat het politiehoofd Rahimi in een hotelkamer belaagt. Immers, zij is ook een ‘sletje’.
Holy Spider is een spannende film, goed gefilmd met een duidelijk verhaal. Alles is goed in beeld gebracht, hoewel ik de omgevingsbeelden redelijk voorspelbaar vind. Al met al een goede film, die vier sterren verdient.

Waardering: 4 uit 5.

2 reacties op “Holy Spider – een seriemoordenaar in Iran”

  1. Karel avatar
    Karel

    een actuele film dus , gebeurt er dagelijks die kant op 🙁

  2. Rebbeltje avatar
    Rebbeltje

    Denk dat manlief deze wel zou kijken 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: