Site pictogram Herman Willems Dagelijkse Dingen

The Menu – culinair op weg naar het einde

Een groepje mensen verzamelt zich op een kade om af te reizen naar een eilandje voor de kust, waar het wereldbefaamde restaurant Hawthorn zich bevindt. De gemeenschappelijke noemer van het groepje is niet duidelijk. Zo zijn er Margot (Anya Taylor-Joy) en Tyler (Nicolas Hoult). Hij is een culinair blogger, een pure fijnproever die de kleinste verschillen tussen de ingrediënten kan proeven, zij is bij toeval meegegaan omdat de relatie van Tyler is stukgelopen. Verder zijn er een befaamde culinair recensente met haar agent en een trio van rijke high-tech ondernemers. Ook een verlopen oude filmster met zijn vriendin en een ouder echtpaar maken deel uit van het gezelschap.
Chef Slowik (Ralph Fiennes) heeft een uitgelezen menu met exquise gerechten samengesteld. Maar elke gang gaat ook gepaard met een onverwachte en vaak onaangename verrassing. Langzaam wordt duidelijk waar alles om draait en neemt de wanhoop van de verwende gasten toe.
Meer vertel ik niet over de plot want dei moet je zelf maar in de bioscoop gaan zien.

De film gegevens

Regisseur: Mark Mylod
Cast: Ralph Fiennes, Anya Taylor-Joy, Nicolas Hoult en anderen
Duur: 1 uur en 46 minuten
Te zien vanaf 24 november in de Nederlandse bioscopen.
Gezien op het Leiden International Film Festival in The Bonkers! Competition

« van 5 »
Wat vind ik er van

The Menu is een heerlijke satire met nogal wat geweld. Maar dit geweld past helemaal binnen het verhaal. De satire betreft vooral de gezwollen taal waarvan de hele dure restaurants zich vaak bedienen, daarbij gesteund door de elitaire culinaire pers. Ook wordt de draak gestoken met de exquise gerechten, die dermate klein zijn dat je na het superdure menu onderweg nog even bij een cafetaria langs moet voor een patatje. U herkent dit beeld vast wel.
Daarnaast komen er ongemerkt nogal wat maatschappelijke thema’s voorbij, zoals de schatrijke tech-ondernemers.
Uiteindelijk is de satire in deze film verfijnder dan in het bekroonde Triangle of Sadness.
Ralph Fiennes schittert als de beroemde chef en ook Anya Taylor-Joy heeft een geweldige rol. Ook de rest van de cast doet het goed. Ook dit draagt bij een deze film.
Naast een prima satire is de film ook nog spannend, want je hebt geen idee wat er gaat komen. Daarom krijgt deze film vijf sterren van mij.

Waardering: 5 uit 5.
Mobiele versie afsluiten