The Banshees of Inisherin – de ballade van de verloren vriendschap

Inisherin is een eilandje, zo’n vijf kilometer voor de kust van het westen van Ierland. Een kleine bevolking, waar iedereen elkaar kent. Het is 1932 en de Ierse burgeroorlog loopt op zijn einde. Soms horen we vanaf het vasteland nog wat schoten.
Pádraic en Colm, twee mannen van middelbare leeftijd, zijn al hun leven lang vrienden. Elke dag rond een uur of vier gaan ze naar de pub voor een drankje.
Maar op een dag zegt Colm de vriendschap ineens op, tot ontzetting van Pádraic. Hij wil niets meer met Pádraic te maken hebben en verbied hem zelfs om hem aan te spreken. Pádraic snapt hier niets van en vraagt zich af wat er aan de hand is. Maar Colm heeft geen zin meer in zinloos gebabbel met zijn oude vriend en hij wil zich richten op de muziek. Hij wil iets nalaten voordat hij dood gaat. Pádraic probeert Colm wanhopig op andere gedachten te brengen, maar die dreigt om zijn vingers af te snijden elke keer als hij hem aanspreekt.
Het hele dorp is getuige van deze ‘soap’, maar de verhoudingen worden steeds grimmiger. Pádraic gaat steeds verder in zijn pogingen om Colm’s vriendschap terug te krijgen. Soms met desastreuze gevolgen.

De filmgegevens

Regisseur: Martin McDonagh
Cast: Colin Farrell, Brendan Gleeson, Kerry Condon en anderen
Duur: 1 uur 54 minuten
Te zien vanaf 26 januari in de Nederlandse bioscopen.
Gezien op het Leiden International Film Festival in de Independents: selection

Wat vind ik er van

Laat ik dit keer beginnen met de acteurs. Hier spelen twee mannen, Farrell en Gleeson, op de top van hun kunnen. Uiteraard geleid door regisseur Martin Mc Donagh. Het is een meesterwerk van mannelijke gevoelens, die moeilijk kunnen worden geuit. Want wat doet het met je als een vriendschap ineens wordt opgezegd. Je gaat op zoek naar een reden, die er misschien wel is maar die je niet wilt accepteren als echt.
Dit alles in een landschap dat eenzaamheid uitstraalt. Met uiteraard een mystiek Iers tintje in de vorm van de oude vrouw die als een soort heks hier en daar met haar profetieën opduikt.
Ook wreedheid speelt een rol in deze film, zowel in geestelijke als in letterlijke zin. De deconfiture van de vriendschap verloopt langs grillige paden, waarbij ook de humor regelmatig om de hoek komt kijken. Dat is ook wel nodig anders zou het een zware film worden.
Ondanks het grimmige onderwerp is het toch een redelijk lichte film geworden die de vraag opwerpt wat een vriendschap betekent en inhoudt. En dat allemaal vanuit het mannelijke perspectief. Mede vanwege de prachtige acteurs krijgt deze film vijf sterren van mij.

Waardering: 5 uit 5.

2 thoughts on “The Banshees of Inisherin – de ballade van de verloren vriendschap

 1. doet me denken aan verbroken vriendschappen tussen Serven en Bosniërs , zelfs hier in Nederland , ver van het oorlog geweld , en velen van hen woonden hier al heel lang 🙁
  voor mij was dat onbegrijpelijk en zij konden het mij niet uitleggen 🙁

 2. Of het nu in Nederland of elders op de wereld is.
  Haatdragende en oorlogszuchtige verschillen ontstaan te pas en te onpas.

  Voor een buitenstaander vooral onbegrijpelijk.
  Voor betrokkenen altijd pijnlijk.

  Vredelievende groet,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: