Cultuur, avondvoetbal en het WK – het was een druk weekend

Het was weer een gezellig druk, afgelopen weekend. Gevuld met cultuur, een voetbalwedstrijd onder kunstlicht en het begin van het WK.

Aan het eind van de vrijdagmiddag is er weer tijd voor een cultuurborrel, georganiseerd door het Cultuurfonds Leiden. Plaats van gebeuren is de nieuwe stadsfoyer in het verbouwde en gerestaureerde stadhuis, een monumentaal gebouw hartje stad. De balies in de overkapte binnenhal zijn verdwenen en vervangen door een stadstuin zonder dak. En daarnaast ligt dan de stadsfoyer. Waar vroeger banken stonden om te wachten is nu ruimte gemaakt voor exposities en bijeenkomsten.

De Cultuurborrel is altijd een prettig weerzien van vele bekende gezichten. Vanwege het virus kon dit een hele poos niet worden gehouden, maar nu is het weer tijd. En inderdaad zijn alle bekende gezichten aanwezig. Voor mij is het belangrijk omdat ik wat contacten wil leggen voor mogelijke culturele activiteiten in een van de oudste gebouwen in Leiden, de Stadstimmerwerf. Momenteel het onderkomen van het kunstenaarscollectief De Leidsche Mondialen. Uiteindelijk zijn vier partijen geïnteresseerd om daar iets te gaan doen. Maar daar volgen natuurlijk nog verdere gesprekken om de mogelijkheden en onmogelijkheden te onderzoeken.

Kunst boven water

Na de borrel is het tijd voor iedereen voor een spoedwandeling richting Oude Vest voor de onthulling van het kunstwerk To Breathe: Leiden van de Koreaanse kunstenaar Kimsooja. Bovenaan zie je een foto van het kunstwerk, dat bestaat uit een tiental lichtgevende gekleurde bogen, die over het water zijn gespannen. Hierdoor ontstaan halve cirkels die in het donker door de weerspiegeling in het water hele cirkels worden.

Kimsooja won met dit project de Lucas Art Award. De jury van deze prijs stelde dat “de ringen als een draad fungeren die beide oevers van de gracht verbindt. Daarmee wordt symbolisch de verbondenheid van kunst en wetenschap tot uitdrukking gebracht. Twee waarden die samen het DNA van Leiden bepalen.” Het Lucas van Leyden Fonds noemt het kunstwerk een erecatcher van internationale allure.

Het is dan wel jammer dat het kunstwerk alleen ‘s avonds als het donker is echt zichtbaar is. Gedurende de wintermaanden is dit nog wel aardig, maar ik ben bang dat het in de zomerse maanden weinig opvalt omdat het overdag niet wordt aangelicht. Oorspronkelijk zouden de bogen de verlichting in zich hebben, maar dat werd te duur. Jammer, maar op een natte avond in november komt het kunstwerk in ieder geval wel goed uit.

Voetbal in Overijssel

Zaterdag moest ik naar Raalte om voor Studio Alphen verslag te doen van de 4e Divisie wedstrijd tussen ROHDA Raalte en Alphense Boys. Het was een avondwedstrijd die om half zeven begon. Voor beide ploegen waren de punten belangrijk. Hoewel de Boys al snel op achterstand kwamen, slaagden ze er in om halverwege de tweede helft de gelijkmaker te scoren. Maar zoals al vaker dit seizoen ging het binnen enkele minuten opnieuw fout in de verdediging en trok de ploeg uit Raalte met 2-1 aan het langste eind. Het was een hele zure nederlaag en de coach was na afloop dan ook ietwat boos. Hieronder kun je het interview met hem en de aanvoerder van de Boys beluisteren.

Rond een uur of negen kon ik dan de terugreis aanvaarden. Apart was wel dat de Tomtom me via Deventer naar Raalte had gevoerd, maar de terugreis via Zwolle liet lopen. Anyway, het maakte niet veel uit en tegen elven kwam ik weer op de thuisbasis aan. Het was een mooie zaterdag geweest.

Zondag rustdag

Uiteraard is de zondag dan de heilige rustdag na zoveel drukte, maar het is ook de dag dat het WK voetbal begint. Met de unieke wedstrijd Qatar – Ecuador als openingswedstrijd. Hoewel ik er niet echt om zat te springen heb ik toch maar even gekeken naar een hele matige wedstrijd. Dat is overigens bijna altijd met openingswedstrijden. Qatar blijkt een hele matige ploeg te hebben en verliest terecht.

En zo is het weekend weer verstreken. De komende week iets minder regelmaat met de blogjes vanwege genoemd WK. Plus dat er nog andere dingen op de agenda staan, zoals een schouwburgbezoek op donderdag. Maar daarover later meer.

2 thoughts on “Cultuur, avondvoetbal en het WK – het was een druk weekend

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: