Mijn laatste voetbalweekend van 2022

Afgelopen weekend was het laatste weekend van dit jaar dat ik voor Studio Alphen op pad ging om verslag te doen van enkele voetbalwedstrijden van ARC en Alphense Boys. En opnieuw reisde ik door verschillende provincies om in de dorpjes te komen waar het gebeuren zou plaatsvinden. Uiteraard Zuid-Holland, maar daarnaast Noord-Brabant, Zeeland en Noord-Holland. Dat alles bij temperaturen net boven het vriespunt, met een stevige oostenwind.

Kloetinge

Zaterdag vertrok ik al vroeg naar Zeeland, richting Kloetinge. De wedstrijd aldaar begon iets eerder omdat ‘s middags om 16:00 uur het Nederlands elftal op het WK zou aantreden tegen de Verenigde Staten. Dat betekende dat ik al even na elven in de auto zat. Via de A4, langs Rotterdam en Bergen op Zoom beland je dan uiteindelijk in het Zeeuwse. Rondom Bergen op Zoom ligt de Brabantse Wal, een mooi bosrijk gebied dat, zoals de naam al aangeeft, iets hoger ligt en zelfs een soort klif kent. Onthouden voor een toekomstige vakantie!

Kloetinge blijkt een van de oudste dorpen van Zuid-Beveland te zijn. Het werd al omstreeks de 10e eeuw gesticht, gelegen op een kreekrug. Het fungeerde toen als een tijdelijke verblijfplaats van herders uit Walcheren en Noord-Beveland. Daarna werd het opgehoogd met schapenmest. Vandaar de naam Kloetinge die voortkomt uit “kluiten”. Het dorp heeft ook nog poortgrachten gehad. Opvallend is ook de imposante Geerteskerk, waarvan de bouw al in 1250 is gestart. De immense toren stamt uit 1494. Op de foto bovenaan zie je het silhouet van deze kerk.

Maar genoeg over het dorp. Ik was er voor een voetbalwedstrijd en wel tussen de plaatselijke trots en het Alphense ARC. De koploper tegen de achtervolgende nummer 4, met een achterstand van drie punten. Een wedstrijd van belang dus. Uiteraard werd ik in de bestuurskamer ontvangen met een echte Zeeuwse bolus en een kop koffie. De wedstrijd eindigde in een 3-2 overwinning voor de thuisploeg die hier heel content mee was. Na afloop snel douchen en dan naar de uitpuilende kantine om het Nederlands elftal te zien.

Voor mij geen kantine, maar een terugreis in een lekker warme auto richting Leiden. Om daar met het bord op schoot achteraf ontspannen te kunnen kijken naar de terechte overwinning van de Oranjehemden op de Amerikanen. Op naar de kwartfinale tegen de Argentijnen met tovenaar Messi.

Grootebroek

Zondagochtend tegen twaalven in de auto voor de reis naar Grootebroek, net voor Enkhuizen. Grootebroek en het naastgelegen Lutjebroek (Lutje betekent klein) hebben een gezamenlijke geschiedenis, die teruggaat tot de middeleeuwen. Ze kregen in 1364 stadsrechten onder de naam Broek. Later heette het de stede Grootebroek, met al in de 15e eeuw een eigen schutterij. Tegenwoordig is het de gemeente Stede Broec.

Zo zie je maar dat elk dorp zijn eigen grote geschiedenis heeft. Enfin, ik was daar voor een bezoek aan De Zouaven, de voetbalvereniging waar de gebroeders Frank en Ronald de Boer hun eerste schreden op het voetbalpad hebben gezet. En waar vader De Boer tot voor kort nog terreinknecht was. De Zouaven moesten aantreden tegen de Alphense Boys. Een wedstrijd in de onderste regionen van de 4e Divisie zondag. Voor beide ploegen dus een heel belangrijke wedstrijd, net even iets anders dan de zaterdagse wedstrijd. De nummer 11 tegen de nummer 15. Waarbij het goed is om te weten dat de nrs. 15 en 16 degraderen en de nrs. 13 en 14 in de nacompetitie terecht komen. De belangen zijn dus groot. Maar hier trekken de bezoekers uit Alphen aan het langste eind met een 1-3 overwinning.

En met deze twee wedstrijden komt er voor dit jaar een eind aan mijn verslaggeverswerk voor de radio. Het is altijd weer leuk om in andere dorpjes en stadjes te komen, waar je normaliter nooit zou komen.

2 gedachten over “Mijn laatste voetbalweekend van 2022

  1. Ha je bent klaar voor dit seizoen…
    De voetballers en van Gaal ook die mogen naar huis 🙁
    Helaas…het was mooi en spannend zolang het duurde
    groetjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *