De Winter Wonder Weken komen eraan

De tijd van de donkere dagen voor de Kerst is weer aangebroken. We gaan op weg naar de langste nacht van het jaar. En langzaam verschijnen de kerstbomen weer in het straatbeeld. Kerstmis nadert en dat vraagt om een feestelijke sfeer. De afgelopen dagen werd er flink getimmerd, gesjouwd, getild en gehesen om alles in de stad op tijd in orde te krijgen. Tijd voor de Winter Wonder Weken!

Vrijdag begonnen deze Winter Wonder Weken met de Nostalgische Kermis. Die staat op de Garenmarkt en uiteraard is er door de wijkverenigingen tegen geprotesteerd en geprocedeerd, want die kermis duurt in hun ogen veel te lang. Gelukkig heeft de rechter vooralsnog de gemeente gelijk gegeven en kan de kermis gewoon doorgaan.

Drijvende ijsbaan

Natuurlijk is ook de drijvende IJsbaan weer terug. Inmiddels een jaarlijkse traditie. Een ijsbaan middenin de stad, op pontons die drijven in de Nieuwe Rijn. Vooral een feest voor de jongste jeugd, die massaal de ijzers onderbinden. Want tegenwoordig is het, buiten de kunstijsbanen om, best lastig om nog eens af en toe echt te kunnen schaatsen.

Een ander onderdeel zijn de Korenweekenden. Op drie weekenddagen zingen elke keer zo’n zes koren op verschillende plekken in het centrum, vandaag voor het eerst en natuurlijk volgend weekend beide dagen. Het hele centrum klinken dan allerlei kerstliederen.

Kerstmarkt

De drijvende Kerstmarkt gaat dit jaar niet door, maar is dit jaar op de mooiste gracht van Leiden, de Hooglandse kerkgracht. Uiteraard ook protesten van de bewoners, die hun hele rustieke gracht ineens veranderd zien worden in een vreselijk pretpark. Met een nog lopend kort geding van een hele sneue oud-voorzitter van de wijkvereniging. Vier dagen Kerstmarkt is natuurlijk ook wel een vreselijke aantasting van je woongenot, in hartje stad. Maar ik vertrouw op een gezond denkende rechter die de eis afwijst.

En volgende weekend is er dan voor het eerst Books & Bites. Zoals de naam al zegt een openlucht boekenmarkt op het Pieterskerkplein, waar je ook glühwein en andere versnaperingen kunt drinken. En uiteraard ontbreken de hapjes niet. Ik ben zelf erg benieuwd naar deze nieuwe eend in de bijt. Want er zijn ook verhalenvertellers en kleine optredens van muzikanten.

En last but not least de Rotary Santa Run. Een wandeling langs allerlei mooie punten in de stad, maar dan wel verkleed als een Kerstman of -vrouw. Je begint bij het startpunt en onderweg loop je door Hoppezak, de grote kledingverhuurzaak van Leiden. Een uniek gezicht om een paar duizend Kerstmannen en -vrouwen door de stad zien struinen.

One thought on “De Winter Wonder Weken komen eraan

  1. aha je hoeft je in Leiden niet te vervelen
    al doen het er velen , en die gaan dan protesteren 🙁
    ik wens jullie veel mooie tijd en weer op al er te doen is

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: