Een grote eredienst voor de Black Panther

Waardering: 4 uit 5.

Black Panther: Wakanda Forever is een grote eredienst voor de overleden koning T’Challa van het koninkrijk Wakanda. De grote vraag was natuurlijk hoe het op veel te jonge leeftijd overlijden van Chadwick Boseman werd opgelost. Boseman is de onbetwiste Black Panther uit de eerste film en zijn overweldigende succes had moeten leiden tot een hele serie films met zijn persoon in de hoofdrol. Maar helaas, de onverbiddelijke Magere Hein besliste anders.

De koning is dood

Regisseur Ryan Coogler heeft hier het ultieme antwoord op gevonden. In de nieuwe film is koning T’Challa aan een mysterieuze ziekte overleden en het hele volk van Wakanda rouwt. En dit gegeven is de basis waarop de hele film is gebouwd. We beginnen met de indrukwekkende begrafenis van de immens populaire koning en het immense verdriet dat heerst. In het bijzonder bij zijn jongere zus Shuri (Letitia Wright), die via de wetenschap probeerde een middel te vinden dat T’Challa zou genezen. En het hartvormige wonderkruid dat Black Panther zijn superkracht geeft, is in de vorige film al door een vijand verbrand. Er is dus geen Black Panther meer.

Een nieuwe vijand

Een jaar na zijn dood is het verdriet nog niet helemaal weg, maar Wakanda wordt door de wereldgemeenschap onder druk gezet vanwege het bezit van vibranium. Veel grote machtige landen hebben hun oog laten vallen op het natuurlijke metaal dat zorgt voor superwapens en superieure lichaamsbescherming. Maar Wakanda wil dit bezit niet delen omdat ze bang zijn dat de andere landen slechte bedoelingen hebben. Maar dan blijkt er nog een koninkrijk te bestaan dat vibranium bezit. Dat is het onderzeese koninkrijk Talokan met koning Namor aan het hoofd. Ook zij beschermen hun bezit, maar de wereld weet nog niet van hun bestaan.

Namor wil samen met Wakanda de rest van de wereld verslaan en onderwerpen, maar Wakanda wil hier niets van weten. Een strijd tussen Talokan en Wakanda volgt.

Black Panther: Wakanda Forever - Letitia Wright
« van 6 »

Black Panther: Wakanda Forever is geen doorsnee Marvelfilm, waarbij grootse gevechten de overtoon hebben. Het is juist een film die het moet hebben van rouw en verdriet, vooral het omgaan met verdriet. Maar ook het doorgaan met het leven na een groot verlies. Natuurlijk ontbreken de spectaculaire gevechten niet, evenmin als de humor, maar het is vooral toch een afscheid. Het afscheid dat wij nemen van Chadwick Boseman, dat we samen doen met het volk van Wakanda. In die zin is het een hele bijzondere film geworden.

De toekomst van Black Panther

Het is ook een film waarin bijna alle hoofdrollen worden vertolkt door zwarte vrouwen. Uitzondering is koning Namor. Die rol wordt vertolkt door Tenoch Huerta, een Mexicaan van inlandse afkomst. Ook dat maakt deze film bijzonder. En uiteraard zijn er een paar nieuwe karakters die de komende Black Panther films furore kunnen maken. Naast Namor zijn dat vooral Shuri als de nieuwe Black Panther, maar ook Dominique Thorne als Riri en niet te vergeten de introductie in de gebruikelijke nabrander na afloop van de film van het jongetje Toussaint, dat het zoontje van koning T’Challa blijkt te zijn.
Vanwege alle elementen krijgt deze film vierenhalve ster van mij.

Een gedachte over “Een grote eredienst voor de Black Panther

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *