De winterse kerstmarkt op de gracht

Het is winter en dat is goed te merken op de Winterse Kerstmarkt op de gracht. Leiden is, of moet ik zeggen, was beroemd om zijn drijvende kerstmarkt op de Nieuwe Rijn. Een kerstmarkt die afwijkt van alle andere kerstmarkt. Een reden voor veel mensen om deze unieke kerstmarkt te bezoeken. Maar corona gooit roet in het eten en de kerstmarkt is al enkele jaren niet meer geweest.

Maar dit jaar is het dan weer zo ver. Opnieuw een kerstmarkt, maar niet meer drijvend. De financiën zijn kennelijk beperkt en het is te duur geworden om de pontons en de fraaie houten chalets te betalen. Ergo, er moet naar een alternatief worden gezocht. Dat wordt gevonden op de Hooglandse Kerkgracht, een van de mooiste straten in het Leidse centrum. Een oude gedempte gracht met een dubbele rij grote volwassen vleugelnootbomen in het midden.

Uiteraard vinden de grachtbewoners het allemaal maar niks. Overlast, verpretparkisering van het centrum, geluidsoverlast en nog veel meer argumenten. De zaak komt zelfs voor de rechter maar die ziet het probleem niet.

Dus gaat de kerstmarkt door, niet met chalets maar met gewone marktkramen. En geen tien dagen maar slechts vier dagen.
Afgelopen week is het dan zo ver en loop ik, samen met eega, twee rondjes langs de kraampjes. Snuisterijen, lekkernijen, kerstboomversieringen in alle maten en kleuren, goede doelen en nog veel meer staat uitgestald. Zachtjes klinken de kerstliederen en halverwege de markt zingt een koor de klassiekers.
De terrasjes bij de eet- en dranktentjes zijn druk bezet en iedereen geniet op zijn eigen manier. Kortom, het is gezellig bij de winterse kerstmarkt op de gracht.

Books & Bites

Even daarvoor lopen we naar de Pieterskerk want daar vindt een literair evenement plaats met de naam “Book & Bites”. Visioenen van vele kraampjes met oude en nieuwe boeken, een klein podium met verhalenvertellers en gedichtenlezers. Dit alles verrijkt met uiteraard glühwein en lekkere winterse hapjes. Desnoods een kommetje snert.

Volgens de website van Letterlijk Leiden is het een markt voor boeken, kunst, hapjes en nog veel meer! Geniet van de warmte van de gluwein (sic), kunst uit verschillende windstreken en verlies jezelf in al het moois wat de boekwinkels uit Leiden te bieden hebben.

Vol verwachting klopt ons hart, maar ter plekke zien we enkele kraampjes met wat boeken en kerstkaarten, een kraampjes met wat kunst en twee foodtrucks. Een bittere teleurstelling, groots aangekondigd maar buitengewoon slecht uitgevoerd. Tragisch!

Gelukkig waren de winkels in het Pieterskwartier wel allemaal in de kerststemming. De smalle steegjes zagen er reuzegezellig uit, met heel veel lichtjes.

3 gedachten over “De winterse kerstmarkt op de gracht

 1. ╱◥◣ 2022- 2023
  │∩│_◥███◣ _ ╱◥███◣
  ╱◥◣ _ ◥████◣▓∩▓│∩║
  │╱◥█◣ ╱◥█▓▓█ Wens je een
  ││∩│▓ ║∩ ║∩ ▓║ ▓║mooi jaar toe.

 2. mooi dat het er weer is , maar niet zo als het ooit was , ik vind dat jammer , want weer een goede traditie naar de knoppen
  klagers zullen er altijd zijn , maar aankondigen en niet nakomen is erger
  wie weet volgend jaar weer als vanouds
  fijn weekend groet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *