La Grande Guerre

La Grande Guerre is de naam die de Eerste Wereldoorlog kreeg. De naam werd gegeven toen men nog niet wist dat er nog een wereldoorlog zou volgen. Die vervolgens de obligate naam Tweede Wereldoorlog kreeg.
Maar goed, La Grande Guerre was ook de naam van een expositie in Cultuurzaal Sijthoff, die afgelopen zondag tot een einde kwam.

Het was een heel bijzondere expositie, eenmalig te zien in Nederland. Wat viel er te zien? Dit staat er in de begeleidende tekst.

Een landschap van ruim 12 m2, omwoeld door granaatinslagen, hier en daar nog restanten van een prikkeldraadversperring én 1568 klaprozen, met op de achtergrond het zachte getjilp van weidevogels om de stilte te duiden. Na het oorverdovende oorlogsgeweld is er de stilte. Na het bloed van de soldaten zijn het de klaprozen die de velden rood kleuren. Na de verwoesting en de ellende is er de vrede en de wederopbouw.

De klaprozen van de expositie zijn helemaal uit glas vervaardigd en het getal 1568 verwijst naar de duur van La Grande Guerre. Kunstenaar JanHein van Stiphout deed ook 1568 dagen over de productie van de klaprozen.

Na het einde van de gruwelijke oorlog nam de natuur direct haar kansen waar en ontrolde binnen ‘n jaar een prachtig bloemenkleed. Een contradictie van formaat, aldus de kunstenaar. Zo is glas ook een contradictie. Het is ongenaakbaar hard maar ook delicaat en frivool, dicht maar ook licht. Dat maakt voor Van Stiphout het glas boeiend.

De 1568 klaprozen zijn gemaakt met de heet glas techniek. Het gebruikte materiaal bestaat verder uit aarde, prikkeldraad, ijzer en geluid. Deze expositie werd gemaakt voor de internationale glastentoonstelling “Frieden und Freiheit”, die in 2018 te zien was in het Waldmuseum Zwiesel.

Ik ervaarde de expositie als heel bijzonder. Je komt in een rechthoekig zaaltje, waar een vredige rust heerst. Tjilpende vogels zijn niet te zien maar wel te horen. De ruimte staat vol met bloedrode klaprozen op groene stengels. Een serene rust nodigt uit tot meditatieve overpeinzingen. Denkend aan de huidige loopgraven in Oekraïne lijkt het alsof de mensheid niets heeft geleerd.

2 thoughts on “La Grande Guerre

  1. nee helaas Herman , de mens leert niets van de geschiedenis , het blijft die geschiedenis maar herhalen 🙁
    mooi kunstwerk laat je hier zien , ik zie het als een ode aan hen die toen vielen , en hen die ons bevrijden jaren later

  2. Ik geloof direct dat het een indringende ervaring was.
    Wij waren ooit onder de Meenepoort in Ieper bij de dagelijkse herdenking, ook indrukwekkend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: