Site pictogram Herman Willems Dagelijkse Dingen

Een paar dagen Groningen

Een klein maandje geleden besloten eega en ik om de stad Groningen weer eens aan te doen. We hadden nog een bon voor een hotelovernachting met ontbijt en diner liggen en die konden we inwisselen bij het aloude Familiehotel Paterswolde. Een paar dagen Groningen leek ons leuk vanwege het Forum en natuurlijk het unieke Groninger Museum.

Vroeg in de ochtend stapten we in de auto. Het was een grijze dag, een tikkeltje nevelig met vooral veel laaghangende wolken. Voorbij Almere, waar de grote groene wijdsheid begint, druppelde het gestaag voort. Het was nog rustig op de weg, zo vroeg. Af en toe kregen we een blik op het ons vertrouwde water. Achter Lelystad het IJsselmeer links en het Ketelmeer rechts en verderop bij Lemmer nog een vleugje voormalige Zuiderzee. Voorbij Lemmer loopt de weg door het Tjeukemeer om vervolgens bij Heerenveen af te buigen richting Groningen.

Tegen twaalven kwamen we in de oude universiteitsstad aan. Het was grijs, nattig en een tikkeltje somber. Het straatleven was grotendeels afwezig, wat met dat weer wel verklaarbaar was. De stadse gezelligheid ontbrak. Daarom maar direct doorgestoten van onze parkeerplaats achter het station richting het Forum. Want dat nieuwerwetse gebouw wilde eega heel graag eens van nabij en van binnen bekijken.

Forum Groningen is een modern, multifunctioneel cultureel centrum gelegen in het hart van de stad Groningen, Nederland. Het is ontworpen door de Nederlandse architectenbureau NL Architects en is in 2019 geopend. Het gebouw heeft een opvallende, futuristische uitstraling en biedt onderdak aan een bibliotheek, bioscoop, expositieruimtes, winkels, restaurants en verschillende andere culturele en educatieve voorzieningen.

Forum Groningen is een belangrijke culturele bestemming voor inwoners van de stad en bezoekers van buitenaf. Het gebouw is een centrum voor kunst, cultuur en educatie, met een breed scala aan evenementen, tentoonstellingen en activiteiten die toegankelijk zijn voor het publiek. De bibliotheek heeft een uitgebreide collectie van boeken en multimedia, terwijl de bioscoop een gevarieerd programma van films vertoont, van arthouse tot mainstream. Het gebouw heeft ook een dakterras dat een prachtig uitzicht biedt over de stad.

Bovenstaande cursieve tekst is geschreven door ChatGPT, de nieuwe tekstschrijver die zoveel stof heeft doen opwaaien.

Naar binnen

Het Forum oogt van buiten als een groot massief blok met een ietwat eigenzinnige uitstraling. De Groningers moeten wel lef hebben gehad om zo’n groot modernistisch gebouw direct naast de oude Martinitoren te plaatsen. Is het mooi? Daarover zullen de meningen ongetwijfeld verschillen. Persoonlijk vind ik het niet het mooiste architectonische wonder op aarde.

Maar dan de binnenkant. Dat is een heel ander verhaal. Je komt door een onaanzienlijke entree in een grote hal met een doorkijk helemaal naar boven. Je ziet links en rechts roltrappen door de ruimte kruisen. Een informatiemedewerker zei dat je het beste op de bovenste verdieping kon beginnen. Oftewel de 10e verdieping, op 45 meter hoogte. Bij nadere beschouwing blijkt het gebouw uit twee torens te bestaan, die door genoemde roltrappen met elkaar worden verbonden.

Op dus naar de 10e verdieping waar we terechtkwamen in NOK, een café-restaurant met een fantastisch uitzicht over stad en land. Daar hebben we even lekker geluncht, waarna we het dakterras bestegen. Beschermd door menshoge kunststof en doorzichtige platen heb je hier een geweldig uitzicht. Ik vermoed dat je bij mooi helder weer van hier de Waddenzee en Delfzijl kunt zien, net als een heel eind richting Assen.

Daarna daalden we langzaam af, via de prachtige roltrappen vanwaar je mooie uitzichten hebt. Het gebouw valt op door de open structuur, waarbinnen een aantal gesloten blokken zijn te vinden. Dat zijn de bioscoop, een expositieruimte, Storyworld en verschillende zalen. Maar wat overheerst is een gevoel van lichtheid.

Heel bijzonder is de bibliotheek die zich uitstrekt over meerdere verdiepingen. Op elke verdieping vind je heel veel zithoekjes, van luxe tot kantine-achtig. En overal beeldschermen die je ongestoord kunt gebruiken. We zien heel veel studenten die hier komen om te studeren waardoor het heel druk en gezellig is. Door de ruime opzet valt de drukte eigenlijk niet op. De bibliotheek heeft ook hele mooi hoekjes, bijvoorbeeld voor kinderen.

Hieronder staan een aantal foto’s die een mooie indruk geven van dit bijzondere gebouw. Als je een keer tijd hebt bezoek dit bijzondere gebouw dan eens. Maak er dan ook een paar dagen Groningen van.

De foto’s
Mobiele versie afsluiten