Gianni Versace Retrospective

Zoals eerder gemeld was het geen denderend weer tijdens onze dagen in Groningen. Tijd dus voor een bezoek aan het Groninger Museum waar de schitterend en schitterend kleurrijke Gianni Versace Retrospective te zien is. Een hele grote en bijzondere tentoonstelling die je nog t/m 7 mei kunt bezoeken. Als je tijd en zin hebt is dit een echte aanrader. Geniet van de kleurrijke creaties van deze meester. Helemaal onderaan staan nog een drietal korte filmpjes, omdat je soms de beweging moet zien, vooral als er glitters worden gebruikt.

Het begin

Gianni Versace werd geboren in 1946 in Reggio Calabria, een stad in Zuid-Italië. Hij was al van jongs af aan gefascineerd door mode en leerde de kneepjes van het vak van zijn moeder Francesca, die kleermaakster was. Op zijn 26e verhuisde hij naar Milaan en begon zijn eigen label Versace in 1978. Zijn bekendheid nam snel toe vanwege zijn gedurfde en glamoureuze stijl, die invloeden had van de klassieke oudheid, popcultuur en kunst.

Versace als vernieuwer

Versace was niet alleen een briljant ontwerper, maar ook een vernieuwer. Hij doorbrak het traditionele man-vrouw beeld door in zijn creaties voor beide seksen naar macht en seksualiteit te verwijzen. Daarnaast was hij ook een van de eerste ontwerpers die beroemdheden als modellen gebruikte en zo de term supermodel creëerde. Samenwerking met sterren als Madonna, Elton John, Naomi Campbell en Prinses Diana was het gevolg.

Een flamboyante homo

Versace stond ook bekend om zijn flamboyante levensstijl en zijn openlijke homoseksualiteit. Hij was een belangrijke persoon binnen de LGBTQ-beweging en steunde veel goede doelen voor aidsbestrijding. Gianni had een lange relatie met Antonio D’Amico, een model en modeontwerper.

Helaas kwam er een tragisch einde aan het leven van Versace op 15 juli 1997. Hij werd doodgeschoten voor zijn huis in Miami Beach door Andrew Cunanan, een seriemoordenaar die later zelfmoord pleegde . De moord schokte de hele wereld en liet een grote leegte achter in de modewereld.

Versace’s erfenis leeft echter voort dankzij zijn familie en zijn merk. Zijn broer Santo nam het bedrijf over als CEO en zijn zus Donatella werd de creatief directeur. Zij hebben ervoor gezorgd dat Versace nog steeds een toonaangevend modehuis is dat luxe, glamour en innovatie uitstraalt.

Gianni Versace was dus meer dan alleen een modeontwerper. Hij was een kunstenaar, een rebel, een visionair en een icoon, die de modewereld voorgoed heeft veranderd met zijn unieke stijl en persoonlijkheid. Laat me weten wat jullie vinden van de Gianni Versace Retrospective in de reacties onder de korte filmpjes.

3 gedachten over “Gianni Versace Retrospective

  1. ha die Herman
    niet iets waar ik voor warm loop
    maar zoals jullie dus wel en een mooie manier om aan de nattigheid in Groningen te ontkomen

  2. Ik zou er geen verre reis voor ondernemen, maar leuk genoeg om naar te kijken. En veel draagbaar ook, dat kun je niet van alle ontwerpers zeggen, er gaan er ook alleen voor de kunst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *