Hoe stevig sta jij op de grond?

Hoe stevig sta jij op de grond? Dat is een simpele vraag toch. Maar weet jij wat zich er allemaal onder de grond afspeelt? Nee, eigenlijk niet. En dan is het tijd om de natuurfilm Onder het Maaiveld eens te gaan bekijken. Want dan kom je erachter dat er heel veel gebeurt onder je voetzolen.

De film Onder Het Maaiveld maakt het ongeziene gezien. De film inspireert en verwondert en geeft inzicht in de bodem. Naast de wereld boven de grond bevolkt door planten, insecten en vogels, maar vooral door mensen, bevindt zich een tweede wereld: een ondergrondse gemeenschap van wortels, larven, wormen, schimmels, bacteriën, amoeben en geleedpotigen.

Onder het Maaiveld toont de ongeziene en daardoor onbekende ondergrondse wereld in alle glorie. Van de ‘reusachtige’ bewoners als mollen en regenwormen, via larven en schimmels tot organismes die alleen met de sterkste microscopen betrapt kunnen worden, als bacteriën en beerdiertjes. De beelden lijken zo uit een peperdure sciencefiction-productie te komen, maar zijn gewoon gemaakt in de Nederlandse bodem. De documentaire geeft zo een unieke kijk op de aarde en je krijgt daardoor nog meer respect voor de kracht en inventiviteit van moeder natuur.

Als je deze natuurfilm hebt gezien dan besef je pas hoe belangrijk een goede grond is voor ons als mensen, maar eigenlijk ook voor alles om ons heen. Dan besef je ook hoe snel wij iets kunnen kapot maken. De natuur is wonderbaarlijk en dat moeten we zo houden. De vraag is dan ook “Hoe stevig sta jij op de grond?”

Na het zien van deze hele bijzondere film is bij mij eens te meer het besef gegroeid hoe belangrijk mijn stem is bij de komende verkiezingen voor de provincies en de waterschappen. De film draait overigens nu in de bioscopen.

4 gedachten over “Hoe stevig sta jij op de grond?

  1. ja Herman , de mens heeft de grond waar we op staan flink vernield , hier en daar zelfs vermoord
    heel langzaam ( te langzaam ) komt het besef dat het zo niet verder kan

  2. Wat zonde daar hebben vernield op de bodem. Dieren in de grond zie je veel beesten.Dan zijn ze ook heel klein. Filmpje zegt al genoeg. Er groeien dan weer. Filmpje best wel veel te zien kleine beestjes. Fijne dag voor jou Herman.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *