Hoogeveen, een plaats met een Leidse band

Het was een grijze ochtend, zondagochtend. Ik zat al redelijk vroeg in de auto, op weg naar Hoogeveen. Het was weer voetbaltijd. Op naar de groene kunstgrasvelden van de vv Hoogeveen. Hoogeveen, een Drentse plaats die mij onbekend was. Hoogeveen, een plaats met een Leidse band, zo bleek mij later.

Al snel begon het te regenen, harder en harder. En dat ging zo door, tot achter Amersfoort toen het ging opklaren. En bij Zwolle was het weer echt droog. Overigens stuurde mijn Tomtom mij vrolijk naar Utrecht, niet wetende dat de A28 was afgesloten zodat ik moest omrijden via Hilversum. De Tomtom is een beetje ziek, maar heel toevallig heb ik morgen een afspraak bij de arts-garagiste voor een herstelkuurtje.

Enfin, na iets meer dan twee uur rijden draaide ik de parkeerplaats van sportpark Bentinckspark op. Een gemoedelijke sfeer heerste daar temidden van de Hoogeveners. De plaatselijke voetbalvereniging, strijdend om het kampioenschap, tegen de Alphense Boys, strijdend om uit de buurt van de slechte plekken te blijven. De Alphense ploeg had kennelijk goed naar het Nederlands elftal gekeken, want na zes minuten keken ze al tegen een 2-0 achterstand aan. Uiteindelijk stond er na 90 minuten een 4-1 score op het bord en dat betekende dat Hoogeveen de trotse lijstaanvoerder was geworden en dat de Boys naar een niet vrolijk stemmende plek waren afgedaald.

Hoogeveen, een plaats met een Leidse band

Tot zover het voetbal. Dan wil ik het even hebben over Hoogeveen. Een voor de meeste Nederlanders een relatief onbekende plaats in het zuiden van Drenthe. Zoals de naam al aangeeft heeft de plaats te maken met de veenwinning. In de 17e eeuw begon hier de veenwinning, reden waarom de Hoogeveense Vaart werd gegraven, richting Meppel. Via dat kanaal werd het afgegraven veen afgevoerd. Hoogeveen werd in 1636 gesticht door Pieter Joostens Warmont en Johan van der Meer, eigenaren van de Hollandsche Compagnie. Twee mannen, afkomstig uit Leiden. En ziedaar de band tussen Leiden en Hoogeveen. Pas aan het eind van de 19e eeuw werd het belang van de vervening minder en kwam de industrie op. De aanleg van de spoorlijn tussen Meppel en Groningen was daarbij ook van belang.

Hoogeveen heeft weinig oude panden. Daardoor ontbreekt een historische kern. Wel is Hoogeveen inmiddels een regionaal centrum geworden, maar de verwachte groei naar 100.000 inwoners is uitgebleven. Momenteel heeft Hoogeveen zo’n 55.000 inwoners.

Tot zover Hoogeveen, een plaats met een Leidse band.

3 gedachten over “Hoogeveen, een plaats met een Leidse band

  1. ha die Herman
    dus die tom was de weg kwijt hihihi
    maar je kwam wel aan en ik hoop dat je genoot van het voetbal
    goed verhaal over Hoogeveen

    natte sneeuwbui groet

  2. Wat vervelend dat je tomtom niet reageerde op afgesloten wegen. Dat werkt. Je moest helemaal anders rijden. Voetbal stadion ziet vrijwel nieuw eruit. Hopelijk heb je genoten. Hoogeveen histories panden worden dan steeds minder. Wat zonde. Wel mooi foto. Fijne dag.

  3. Je kan ook nergens van op aan, zelfs niet op Tom 😅 Als Noordeling ken ik Hoogeveen maar kom er nooit. Eind rijden voor een voetbal spelletje 😁

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *