Op zoek naar Westerbork

Op zoek naar Westerbork klinkt als de titel van een nieuw boek, waarbij gezocht wordt naar iets nieuws. Maar daar was geen sprake van, kan ik u verzekeren. Niet iets nieuws en ook geen nieuw boek. Maar wel een reis naar Westerbork, een dorpje in het midden van Drenthe waar ik nog nooit was geweest.

Deze reis naar onbekende oorden vond afgelopen zondag plaats. Ik moest naar Westerbork om verslag te doen van de voetbalwedstrijd tussen de plaatselijke trots VKW en het mij welbekende Alphense Boys. De dorpshelden vechtend tegen de degradatie en de randstedelijke bezoekers, die amechtig proberen weg te blijven van de nacompetitie tegen degradatie. Een kleine wedstrijd met grote belangen dus. In het mooie Drentse landschap werd nog op een echt grasveld gespeeld. Iets wat wij in het westen bijna zijn vergeten, maar heus, voetbal hoort op een grasveld te worden gespeeld en niet op allerlei rare kunstgrasmatten. Nadeel van echte grasvelden is dat ze nog wel eens hobbelig kunnen zijn en dat zorgt weer voor allerlei vreemde en onverwachte capriolen van de bal. Na 90 minuten stond er een 0-1 op het scorebord en dat betekende dat Vlugheid en Kracht Westerbork nog vaster op de laatste plaats werd gedrukt. Degradatie lijkt, tenzij een hemelse hand ingrijpt, bijna onontkoombaar. De Boys uit Alphen waren uiteraard zeer in hun nopjes met de behaalde drie punten. Hierdoor staan ze nu net twee puntjes boven de gevarenzone, waarbij aangetekend dat ze nog twee ploegen uit de gevarenzone nog als tegenstander tegenkomen. Het behoud van het 4e Divisieschap hebben ze nu dus helemaal in eigen hand.

Ik trof Westerbork op een heerlijke lentedag, tegen de 20 graden. Het was een genot om de frisse lucht van het platteland in te ademen. Liggend in de driehoek tussen Hoogeveen, Emmen en Assen komt het op mij niet over als een echt toeristisch dorpje. Althans, toen ik door het dorp reed zag ik geen brink of plein met terrassen. Meestal een kenmerk van een echt toeristendorp. Het komt op mij veeleer over als een agrarisch dorp.

Westerborks bekendheid

Uiteraard roept de naam Westerbork herinneringen op aan de Tweede Wereldoorlog vanwege het binnen de gemeente gevestigde Kamp Westerbork. Dat kamp ligt overigens bijna net zo ver van het dorp als van Assen. En aan de rand van het kamp vind je ook de schotels van de Radiosterrenwacht.

Ongetwijfeld gaat men ons hier nog wel eens terugzien als we onze nieuwe fietsen hebben. De omgeving leent zich uitstekend voor een weekje fietsen en wandelen. Dat is dan weer het voordeel van het verslaan van een voetbalwedstrijd, je komt nog eens ergens.
En dan hoef ik niet meer op zoek naar Westerbork.

6 gedachten over “Op zoek naar Westerbork

  1. mogge Herman
    dus de kunstgras jongens wonnen van de echtgras jongens , jij blij 🙂
    ik was daar ook nog nooit , maar weet dat Drenthe een geweldig mooi fiets en wandel provincie is , dus ik wens jullie al bij voorbaat veel fiets plezier

    geniet de dag

  2. Hee leuk blogje over mijn dorp! Met echt gras. Die brink en terrassen hebben we echt wel. Geen idee waar je het dorp in gereden bent. Westerbork is besttoeristisch. De super wordt verbouwd. Misschien dat dat de blik wat vertroebelde.

  3. 🤣🤣🤣Heerlijk deze. Met groet van een verwesterde Oosterling, voor jou waarschijnlijk het omgekeerde.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *