Leiden kleurt oranje

Leiden kleurt oranje, dat is goed te merken op deze Koningsdag. Het centrum is volgelopen met bezoekers, de terrassen zitten stampend vol. Van heinde en verre zijn ze gekomen, de toeristen maar ook de elektrische fietsers uit de regio. En natuurlijk de studenten, kleurrijk uitgedost met een stevige deun uit de speakers.

De vrijmarkt met een gigantisch aanbod van oude en nog oudere rommel onder de mooie vleugelnoten op de Hooglandse kerkgracht. Een schuifelende rij bezoekers trekt gestadig langs, op zoek naar vergeten herinneringen. Dat ene boek, die ene plaat of toch dat kopje dat zo sterk aan het vroegere ouderlijk huis doet denken. Alles is te koop, voor een appel en een ei (niet letterlijk). Nieuw zijn de QR-codes voor tikkiebetalingen. De moderniteit slaat ook hier toe. Ook de zon doet een driftige duit in het zakje, het is daar lekker wandelen.
Op de vrijmarkt in de Breestraat zijn al meer lege plekken te zien. In de schaduw is het daar dan ook ietwat frisser.

Het is nog te vroeg voor de podia waarop straks de deejays en de artiesten gaan optreden. Het festival met tributebands op de Garenmarkt is in ieder geval uitverkocht want het bord met de tekst “haal hier uw gratis kaarten” wordt afgeplakt. Tot laat in de avond horen we Abba, Queen, Doe Maar, André Hazes en Leidens eigen Rubberen Robbie voorbij komen. Op de Lammermarkt aan de andere kant van het centrum is een gratis festival, met muziek, feestacts, foodtrucks en nog meer genietbaars. Niet te vergeten de vele tapkranen, waar het goudgele vocht uit stroomt.

Leiden kleurt oranje, in navolging van Rotterdam dat vanochtend al groots in beeld kwam. Rotterdam toonde zich zoals het is. Druk, mensen uit alle windstreken, swingende muziek, goede gesprekken en Maxima met een Feyenoordsjaal. Wat wil een mens nog meer…..

Later die middag

Nadat we thuis even een tosti hebben verorberd zijn we later opnieuw de stad ingegaan. Dit keer langs de kleine kermis naar de Lammermarkt, waar het Koningsfeestje 2023 werd georganiseerd. Een groot podium voor de rood-wit-blauw versierde Molen de Valk en volk, heel veel volk. Op de terugweg genoten van een heerlijke hotdog en nog weer langs vele andere podia waar inmiddels de muziek de overhand had.
Op het water was het ontzettend druk met sloepen, vaak met oranje schepelingen.
Ik heb het zelden zo druk gezien tijdens Koningsdag of eerder Koninginnedag. En Leiden kleurt oranje….
Hieronder nog een aantal foto’s van de feestelijkheden.

4 thoughts on “Leiden kleurt oranje

 1. ha die Herma
  dus Leiden is aardig in de ban van koningsdag , ze hebben het weer aardig mee , tegen de kou is te kleden , droog zijn is belangrijker
  veel plezier daar nog , zelf blijf ik er verre van 🙂

 2. Wat brengt dat veel mensen op de been 🙂
  Dat ziet er goed uit..en gelukkig is het weer ons gunstig gezind vandaag.
  Koud maar droog…
  Groetjes

 3. Ik zat voor de buis om te zien hoe Rotterdam zijn best deed. Geen zin meer in vrijmarkten en volle straten. Dat was vroeger wel anders, leeftijd gaat toch een rol spelen. Het zij zo.

 4. Wow dit is echt genieten geweest. Heel drukke bedoeling geweest. Ik zat voor de buis. Ook in onze buurt even eruit gegaan. Alleen ik. Wat foto’s gemaakt. Leuke foto’s geworden van jou. Het is zonnig. Fijne dag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: