Een zonnige stadswandeling

De zon schijnt overvloedig. Het is zaterdag, de noodzakelijke zaken zijn gedaan. Tijd voor een zonnige stadswandeling, door een stuk van de Singelpark om te zien of er nog iets veranderd is. Het Singelpark is het langste stadspark van Nederland en omcirkelt de hele binnenstad. Het park is nog niet helemaal af en hier en daar moet je even afbuigen. Maar het is een geweldige aanwinst voor de stad en heel druk als wandelroute.

Ik loop de voordeur uit en sla rechtsaf. Tachtig meter verderop wandel ik dan het Plantsoen in, het oudste deel dat al in 1835 als stadspark is aangelegd op de voormalige bolwerken. Het Plantsoen staat vol met grote en voor een deel oude bomen. Aan de binnenkant staan grote oude herenhuizen en stadsvilla’s en aan de buitenkant loopt de brede singel, waar heel veel bootjes met vrolijke mensen varen. Na het Plantsoen steek ik de Plantagelaan over. Vroeger hoorde de Plantage bij het Plantsoen, maar nu loopt er een weg doorheen. Even doorlopen naar het Veerplein, dat recent helemaal is heringericht en is omgevormd van een rommelig lelijk pleintje tot een mooi groen plekje.
Over de hoge nieuwe Hapynionbrug loop ik het Kaarsenmakersplein op. Tot niet lang geleden een autoparadijs maar nu voor de helft omgevormd tot een natuurgebied met een mooie Mary Bey bank om even te rusten. Even verderop ligt het Lakenpark, vroeger helemaal versteend en vol met blik-blinkende auto’s maar nu een heuvelachtige park. Aan de rechterkant ligt begraafplaats Groenesteeg met oude graven van notabelen, stammend uit 1813. Naast het Lakenpark ligt ook het Katoenpark, waarin zich de prachtige natuurspeeltuin De Doorbraak bevindt.

Dan oversteken naar de Meelfabriek, een oud industrieel complex dat wordt gerestaureerd. In het complex komen appartementen met een fors prijskaartje, cultuur, zorg en uiteraard horeca. Er komt een terrasplein maar daarnaast een tweede plein dat bijna klaar is. Dat is een fraai parkje naar een ontwerp van Piet Oudolf en LOLA Landschapsarchitecten. Van hieruit loop je het Ankerpark in, waar vroeger de Kon. Nederlandse Grofsmederij stond en waar grote scheepsankers en ankerkettingen werden gemaakt. Het Ankerpark is opnieuw ingericht en verrijkt met kunstwerken van wijlen Frans de Wit, een bekend Leids kunstenaar. In het Ankerpark herken je nog een oud bolwerk. Weer een bruggetje over en je staat naast de Zijlpoort, een van de twee nog overblijvende stadspoorten van Leiden. Deze poort stamt uit 1667. Naast de poort ligt de katholieke begraafplaats, stammend uit 1828. Het plein hier wordt momenteel heringericht en mooier gemaakt.

Singelpark noord

Naast de begraafplaats ligt het Blekerspark, waar vroeger een kleine haven was voor de aanvoer van hout. De naam verwijst ook naar de blekerij waar de was op het gras werd gelegd om te bleken. Dit park was vroeger een donkere en onaantrekkelijke plek maar is nu opengemaakt en heringericht. Kinderen vinden er speeltoestellen en er is een klein eilandje aangelegd. Doorlopend kom je in het Huigpark. Hier liggen op zonnige dagen vele zonaanbidders het lichaam te vullen met vitamine C. Hopelijk wel met voldoende bescherming tegen de felle zonnestralen. Het Huigpark is een mooie verblijfspark aan de waterkant met achterin een stukje voor de actieve sporters.
Vanaf het Huigpark loop je het Ambachtsplein op, waar brouwerij Pronck en Bambam Steenhouwers zijn gevestigd. Vanwege de grote energiecentrale eindigt het Singelpark hier. Je moet omlopen, ofwel over aan de buitenkant van de singels ofwel over de Langegracht, die compleet is heringericht en nu met de vele bomen een mooie allee is geworden.
Vanaf hier loop ik de stad in, even een ijsje kopen bij IJs van Matthijs op de Haarlemmerstraat, de drukste winkelstraat van Leiden. En net als ik op het bankje heb plaatsgenomen dendert er een zware brandweerwagen loeiend door de straat. Alle mensen springen verschrikt opzij. Het blijkt dat er iets in een winkel is, geen brand overigens.
De terrassen zitten vol en op het water is het een drukte van belang. Tot zover een zonnige stadswandeling met de helft van het Singelpark. Binnenkort de andere helft.

5 thoughts on “Een zonnige stadswandeling

 1. ha die Herman
  dat was een fijne wandeling door een mooi park
  en mooie ode aan de zangeres zonder naam

  zo te zien wordt het goed onderhouden en ook schoon ook
  die Zijlpoort is geweldig mooi

  rustige zondag groet

 2. Dat is een mooie wandeling…natuur en park maar zeker ook de gebouwen onderweg. En ja dan verdien je een ijsje 🙂
  Genieten met dit weertje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: