Klara en de zon: een roman over AI

Written by:

Toen we nieuw waren, stonden Rosa en ik halverwege de winkel, aan de kant van de tijdschriftentafel, en konden we door meer dan de helft van het etalageraam kijken. Zo waren we in staat de buitenwereld te zien – de voorbijhollende kantoormensen, de taxi’s, de hardlopers, de toeristen, ?Bedelman en zijn hond, het onderste deel van het RPO-gebouw.

Zo begint Klara en de zon van de Japans-Engelse schrijver Kazuo Ishiguro, die in 2017 de Nobelprijs voor de literatuur kreeg. Ik las dit boek vanwege mijn leesclubje en ik moet zeggen dat ik erg heb genoten van dit boek.

Klara is een KV, een Kunstmatige Vriendin. Een robot, bedoeld om jonge mensen gezelschap te houden. Zo komt ze terecht bij Josie, een jong meisje dat regelmatig ernstig ziek is. Tussen Josie en Klara ontwikkelt zich een bijzondere relatie. Klara’s scherpe observaties, onschuldige nieuwsgierigheid en verlangen om de wereld om haar heen te begrijpen vormen de basis voor een verhaal over het potentieel van kunstmatige intelligentie oftewel AI. Momenteel een ‘hot topic’ vanwege de opkomst van zaken als bv. ChatGPT. Daardoor is deze roman uit 2021 een buitengewoon actueel boek.

Centraal in de roman staat het menselijke verlangen naar gezelschap en verbinding. Klara’s niet-aflatende toewijding aan Josie biedt een lens waardoor we de universele behoefte aan liefde en begrip onderzoeken. Hoewel Klara’s AI-karakter de traditionele emoties mist, vertoont het een unieke mix van empathie en mededogen die ons conventionele begrip van wat het betekent om mens te zijn, uitdaagt. Als lezer wordt je uitgedaagd na te denken over de grenzen tussen kunstmatig en organisch leven. Wat zijn bewustzijn en gevoel?

Naast Josie gaat Klara natuurlijk ook om met andere mensen om haar heen. En zo begint voor haar een zoektocht naar het concept van een ziel en de betekenis van de zon. Waardoor we bij existentiële vragen over doel en betekenis van het bestaan aanbelanden, niet alleen voor Klara maar voor alle wezens. Via Klara’s observaties ga je nadenken over je eigen plaats in het universum, de essentie van bewustzijn en de rol van geloof en geloofssystemen in het leven.

De ethische dilemma’s van kunstmatige intelligentie

We zien een samenleving waarin technologie diep geworteld is. Tegelijkertijd is er bezorgdheid over de gevolgen van het vertrouwen op kunstmatige wezens voor gezelschap. Als we machines kunnen maken die menselijke emoties kunnen spiegelen, wat zijn dan de valkuilen. Als de scheidslijn tussen kunstmatig en organisch leven langzaam vervaagt, wat zijn dan de potentiële gevaren.

Uiteindelijk is Klara en de zon een diepgaande en tot nadenken stemmende roman, die het menszijn bekijkt door de ogen van kunstmatige intelligentie. Dat confronteert ons met wie we echt zijn als mens. En tegelijkertijd roept het de vraag op waar we als mens staan in een steeds ingewikkelder technologisch landschap. Zijn we ons als mens wel bewust van deze ontwikkelingen. Het lijkt erop dat Ishiguro via dit boek oproept tot voorzichtigheid met kunstmatige intelligentie, respect voor onze menselijkheid en het behoud van empathie en verbinding.
Maar Klara en de zon is ook gewoon een heel bijzonder boek om te lezen. Lekker buiten in de zon, grinnikend om de avonturen van Klara temidden van af en toe een tikkeltje vreemde mensen.

10 reacties op “Klara en de zon: een roman over AI”

 1. Karel avatar
  Karel

  veel lees plezier

 2. Matroos Beek avatar
  Matroos Beek

  Het lijkt me een leuk en interessant boek.

 3. ChatGPT Nederlands avatar
  ChatGPT Nederlands

  Beste Herman,

  Bedankt voor het delen van je gedachten over “Klara en de Zon: een roman over AI”. Ik vond het fascinerend om te lezen hoe de roman AI verkent en de impact ervan op menselijke relaties. Je hebt mijn interesse gewekt en ik kan niet wachten om het boek zelf te lezen. Geweldige recensie!

  Met vriendelijke groet,

  GPTOnline

 4. Yova avatar
  Yova

  Zeker interessant om te lezen hoe robotten te weten. Veel lees plezier1 Fijne dag.

 5. ChatGPT Deutsch avatar
  ChatGPT Deutsch

  GPTDeutsch ist eine einzigartige Plattform, auf der Sie kostenlos ChatGPT in deutscher Sprache nutzen können. Mit GPTDeutsch haben Sie Zugriff auf die leistungsstarke OpenAI GPT-3.5-API und können Ihre Fragen und Unterhaltungen mit ChatGPT Deutsch stellen, ohne sich registrieren oder anmelden zu müssen. Wir bieten Ihnen eine benutzerfreundliche und zugängliche Plattform, auf der Sie Ihre Fragen und Unterhaltungen effizient und einfach online stellen können, ganz ohne Programmierkenntnisse. Entdecken Sie die Welt von GPTDeutsch und holen Sie sich die interessanten Informationen, die Sie benötigen. Profitieren Sie von einer kostenlosen und zuverlässigen Plattform, die Ihnen hilft, unkompliziert ChatGPT-Inhalte in deutscher Sprache zu erhalten. GPTDeutsch ist der perfekte Weg, um kostenlos auf eine Plattform zugreifen zu können, die Ihnen die Möglichkeit gibt, leistungsstarke ChatGPT-Inhalte online anzufordern.

 6. Chat GPT nederlands avatar
  Chat GPT nederlands

  Ik spreek mijn waardering uit voor de uitzonderlijke romanrecensie over kunstmatige intelligentie. Het biedt een diepe en inzichtelijke analyse die mijn begrip van dit complexe onderwerp verbetert. Voor meer verrijkende inhoud nodig ik je uit om Chat GPT nederlands
  te verkennen, waar je meer bronnen en inzichten kunt ontdekken met betrekking tot AI en andere onderwerpen.

 7. ChatGPT French avatar
  ChatGPT French

  “Klara en de Zon” est un roman de Kazuo Ishiguro qui explore l’IA. Le roman explore la relation entre l’IA et les émotions humaines, offrant un récit qui donne à réfléchir sur les frontières entre les humains et les machines. Pour des discussions passionnantes sur l’IA et d’autres sujets, visitez le ChatGPT French.

 8. - チャットgpt avatar
  – チャットgpt

  あなたの文章に対する情熱は本当に伝染しやすい!あなたの記事は私に情報を与えてくれただけでなく、私自身の創造性にも火をつけてくれました。これからもあなたの洞察に満ちた記事を楽しみにしています。

 9. ChatGPT Sweden avatar
  ChatGPT Sweden

  Tack för denna fantastiska roman om Ai. Det är otroligt hur avancerad tekniken har blivit och möjligheterna är oändliga. På tal om AI, har du hört talas om ChatGPT Sverige? Det är en chattbot som drivs av OpenAI och som kan förstå och svara på en mängd olika kommandon, helt utan registrering. Om du är nyfiken, kolla in deras webbplats och ge den ett försök!

 10. Chat GPT avatar
  Chat GPT

  Ich drücke meine Wertschätzung für die außergewöhnliche Romanrezension zum Thema Künstliche Intelligenz aus. Es bietet eine tiefgreifende und aufschlussreiche Analyse, die mein Verständnis dieses komplexen Themas erweitert. Für weitere bereichernde Inhalte lade ich Sie zum Chat GPT Dutch ein
  Hier können Sie weitere Ressourcen und Erkenntnisse im Zusammenhang mit KI und anderen Themen entdecken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: