The Capture, een serie over beeldmanipulatie

Vanavond begint op NPO2 The Capture, een serie over beeldmanipulatie. Aangekondigd als dramaserie is het tegelijkertijd ook een spannende thriller met een ongewoon thema, namelijk beeldmanipulatie via bewakingscamera’s. Een heel actueel thema nu steeds meer steden vol hangen met beveiligingscamera’s. Zowel van gemeenten als winkeliers als bewoners. Deze serie laat zien wat er mogelijk is als ook nog eens gezichtsherkenning mogelijk is.

Het verhaal

Soldaat Shawn Emery (Callum Turner), een Afghanistanveteraan, zit al zes maanden vast voor het doodschieten van een ongewapende Afghaan. Een oorlogsmisdaad zogezegd. Maar een door de advocaten Hannah Roberts (Laura Haddock) en Charlie Hall (Barry Ward) ingehuurde video-expert verklaart dat de beelden niet kloppen. Ze zijn namelijk vastgelegd met een goedkope helmcamera, waarvan het geluid na een aantal minuten niet meer synchroon loopt met het beeld. Na deze verklaring wordt Shawn vrijgesproken.

Wat volgt is een feestje in de pub met vrienden en bekenden en natuurlijk zijn advocaten. Als Hannah vertrekt gaat Shawn haar achterna om haar naar de bushalte te brengen. Hij biedt aan om haar naar huis te brengen, maar dat weigert Hannah. Na een afscheidskus vertrekt Hannah met de bus.
Maar de volgende dag duikt een video op waarop te zien is dat Shawn Hannah tegen de grond slaat en haar ontvoert. De video leidt tot grote opschudding want Shawn, de oorlogsheld, is ineens verdachte van moord. Er is wel een probleem, er is namelijk geen lijk. Want Hannah is spoorloos.

Enter hoofdinspecteur Rachel Carey Holliday Grainger). Net overgeplaatst van de antiterreurbrigade naar moordzaken. Shawn wordt opgepakt en bij het zien van de beelden draait hij helemaal door omdat dit niet klopt. Hij zag Hannah de bus instappen en wegrijden. Voor de beelden heeft hij geen verklaring. Na een paar dagen moet inspecteur Carey Shawn vrijlaten want er is geen enkel bewijs dat hij Hannah heeft ontvoerd.
Carey begint ondertussen ook te twijfelen of Shawn wel schuldig is en of de beelden wel kloppen.

Kloppen videobeelden nog wel

Qua verhaal laat ik het hierbij omdat ik natuurlijk de plot niet verder wil onthullen. Plaats van handeling is Londen en die stad hangt werkelijk vol met camera’s. Jaren geleden heb ik al eens gelezen dat als je van het uiterste oosten van Londen naar het uiterste westen wandelt, je helemaal op camera kunt worden gevolgd. Koppel hier gezichtsherkenning en kentekenherkenning aan vast en weg is je privacy. De overheid kan je overal volgen en je sporen totaal volgen. In The Capture krijgen we ook nog te maken met binnen- en buitenlandse inlichtingendiensten, die gebruik maken van de beelden om vermeende terroristen te pakken te krijgen. Erger wordt het als de beelden van de camera’s ook nog eens gemanipuleerd worden, waardoor de waarheid niet meer bestaat. Alles om met succes mensen te veroordelen, schuldig of onschuldig.

The Capture stelt de vraag in hoeverre je nog op videobeelden kunt vertrouwen. Die vraag wordt nog belangrijker nu de AI (kunstmatige intelligentie) in toenemende mate onze levens gaan beheersen. Deze AI moet in staat worden geacht om beeldbewerking veel makkelijker te maken en toegankelijk voor bijna iedereen. Kunnen we beelden van bv. politici nog wel vertrouwen of zijn ze bewerkt.
Deel 1 van The Capture kun je vanavond zien op NPO2. De hele serie is nu al te zien op NPO Plus of NLziet.

4 gedachten over “The Capture, een serie over beeldmanipulatie

  1. mogge Herman
    ik heb wat jaren terug de serie Elementary wat gevolgd , eigenlijk net zo iets , al zal het nu nog moderner zijn 🙂
    ja privé is er bijna niet meer als je door ongeacht welke stad loopt

    geniet de dag

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *