Dag 2 – Winterswijk en Bredevoort

Dag 2 – Winterswijk en Bredevoort. Het is een warme dag, deze zaterdag. De temperatuur loopt op tot zo’n 30 graden. Niet echt een temperatuur om je eens lekker te gaan inspannen. We besluiten dan ook om Winterswijk te gaan verkennen. Fietsen klaar gemaakt en hup, op weg. Oftewel het zandpad op. Winterswijk ligt een paar kilometer van ons huisje vandaan dus dat is makkelijk te doen.

Winterswijk

In Winterswijk worden we welkom geheten door een fraaie beeldengroep, de Drie Wachters. Een beeld van Judith Braun uit 1992. Uiteraard is het marktdag deze zaterdag en dat is goed te merken aan de grote hoeveelheid Duitsers die hier hun inkopen komen doen. Maar het is ook Open Monumentendag en dat zijn we even vergeten.
Als we het centrum binnenlopen komen we vanzelf voorbij de Doopsgezinde kerk, een schuilkerk uit 1711 met een heel bijzonder dak, een zgn. tentdak. Daar waar de dragers bij elkaar komen strooit een zon haar stralen uit over de gelovigen. Als je goed op de foto kijkt zie je de tekst “Die Mijnen Namen Vreest, Sal de Sonne der Gerechtigheid Opgaan”. Vrezen betekent in dit doopsgezinde verband respecteren. Toevallig lees ik momenteel het boek “Kruispunt” van Jonathan Franzen dat zich ook voor een deel in een doopsgezinde omgeving afspeelt. Ook de gevelsteen boven de ingang is de moeite waard.

Als we doorlopen komen we op de markt. Maar we lopen ook tegen de Jacobskerk aan, ook open vanwege de Open Monumentendagen. Deze kerk stamt uit de 16e eeuw en heel bijzonder in deze kerk zijn de oude fresco’s en secco’s uit de late Middeleeuwen en de vroege Renaissance. Deze muur- en gewelfschilderingen zijn pas recent ontdekt bij het weghalen van een kalklaag. Heel bijzonder om te zien. Ik heb er een paar foto’s van gemaakt.
Daarna weer naar de markt maar de temperatuur is zodanig dat we het terras van de Nachtwacht opzoeken voor een hapje en een drankje. Ik neem een tosti ham/kaas en Lief een taugé-aardappelsoep die wordt geserveerd met heerlijk brood en zwarte aïoli (van de zwarte knoflook gemaakt). Zowel tosti als soep zijn van een buitengewone smaak. Ondertussen hebben we besloten om toch maar een fietstochtje te gaan maken, naar Bredevoort.

We fietsen Winterswijk weer uit en net buiten het dorp rijden we tegen een hele bijzondere watermolen aan, Den Helder geheten en stammend uit 1303. Een bijzondere molen vanwege het dubbele onderslag. Vroeger in gebruik als koren-, pel- en oliemolen, tegenwoordig wordt er elektriciteit mee opgewekt.
We fietsen verder door het natuurreservaat Bekendelle. Bos, weiland en akkers wisselen elkaar af, hier en daar doorsneden door een klein beekje. En na stevig doortrappen komen we dan bij Bredevoort.

Bredevoort

Bredevoort zal bij weinig mensen een belletje doen rinkelen, maar het was vroeger een belangrijk vestingstadje. De eerste nederzetting is hier rond het jaar 1000 ontstaan. De naam Bredevoort wordt voor het eerst vermeld op een akte uit 1188 en rond 1388 kreeg Bredevoort stadsrechten. Het was een belangrijke vesting met een groot Kasteel Bredevoort. Het stadje is nooit echt uitgebreid omdat de Vestingwerken van Bredevoort in een moeras lagen. Van het kasteel is niets meer over, maar van de vestingwerken zijn nog restanten te zien.
Bredevoort kent een roerige geschiedenis met veel verschillende eigenaren en daardoor ook veel strijd. Als je hier meer over wilt weten, lees dan dit artikel.
Omdat Bredevoort maar heel klein is en op sterven na dood, begint men in 1993 met het project Bredevoort Boekenstad. Aanvankelijk loopt dit gesmeerd door de vestiging van een aantal boekantiquariaten en een boekbindcentrum. Maar langzaam loopt het af. De gemeente heeft dit initiatief overgenomen en het leeft nog voort. Wandelend door Bredevoort zie je best nog veel boekwinkeltjes en mooie grote boekenplanken in de buitenlucht.
Na een rondwandeling even aangemeerd bij Bertram voor een lekkere Texelse Skuumkoppe (alcoholvrij uiteraard). Om daarna weer het elektra-ros te bestijgen om langs de Slingeplas en het Vragenderveen huiswaarts te keren.
Dag 2 – Winterswijk en Bredevoort is tot een goed einde gekomen. Het is een mooie tocht geworden met veel natuur en, interessant genoeg, ook veel historie.

Informatie over de rit

Gereden afstand: 22,37 km.
Werkelijk gereden tijd: 1 uur 33 minuten
Maximum snelheid: 24,1 km/h
Gemiddelde snelheid: 14,5 km/h
Max. cadans: 68 rpm
Gem. cadans: 48 rpm
78 procent van de rit met motor uit

5 gedachten over “Dag 2 – Winterswijk en Bredevoort

  1. mooi en interessant verslag Herman
    ik was er ooit niet echt ver vandaan , ietsje noordelijker als ik het Het Graafschapspad wandelde
    ik dronk gisteravond een paar skuumkopjes , met wat meer dan 0.0 🙂
    wens jullie weer een fijne fietsdag

  2. Dankzij OMD een verrassende ontdekking in Winterswijk. Mooi verslag, onze tenten=caravan ook maar weer eens opslaan in die buurt. Voor volgend seizoen op het lijstje.

  3. Heerlijk relaxte omgeving en leuke foto’s. De open monumenten een echte bonus op deze tocht en horeca die ‘t waarmaakt.

    Happy Vakantie
    Leon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *