Site pictogram Herman Willems Dagelijkse Dingen

Dag 3 – Een rondje Groenlo

Dag 3 – een rondje Groenlo, het volgende hoofdstuk in ons vakantieavontuur. Ondanks de heersende warmte, zo’n 30 graden, besluiten we het er toch maar op te wagen. Alles beter dan stil in ons huisje te gaan zitten met een boek op schoot.

Daar waar we gisteren het kompas op het westen hebben gericht, doen we dat vandaag richting noorden. Dat betekent dat we vanuit ons huisje opnieuw door het Korenburgerveen fietsen, maar nu noordwaarts. Als eerste komen we na 100 meter drie antieke tractoren tegemoet die op weg zijn naar …. Na een paar kilometer buigen we af en komen in een klein buurtschap met de naam Vragender. Nooit van gehoord en ik vermoed ook de lezer niet. Vragender licht op het Achterhoeks Plateau, gevormd door keileem tijdens de ijstijden. We kunnen dat goed merken want eerst fietsen we flink omhoog om daarna vrij snel te dalen. Uiteraard fietsen we in Vragender verkeerd, rechtdoor richting Lichtenvoorde. Het stuur gekeerd en terug naar Vragender en nu de goede richting ingeslagen.
We gaan verder noordwaarts en komen voorbij de crossbaan van Lichtenvoorde. Hier vindt ook de jaarlijkse Zwarte Cross plaats, maar nu is het een oase van rust. Door naar Lievelde waar we rechtsaf slaan. We komen dan langs de Onderduikershut Brakerweg, maar we besluiten om toch door te fietsen.
Even verder gaan we langs Erve Kots, een klein openluchtmuseum met herberg en brouwhoes, en fietsen langs Eefsele tot aan de Slinge, een van de vele riviertjes in de Achterhoek. Het laatste stukje gaat zelfs over een prachtig fietspad op de oevers van de Slinge, zonder ander verkeer.

Groenlo

Dan komen we aan in Groenlo. Ook al zo’n oud stadje dat al rond 610 is ontstaan toen de Saksen zich hier vestigden. En in 1277 kreeg het stadsrechten. Vroeger was het een ommuurde stad met wallen en grachten, vanwege het grote handelsbelang. Meer over de geschiedenis van Groenlo lees je hier.
Deze zondag lijkt het uitgestorven. Alle winkels zijn dicht en het stadje kent maar een paar terrassen. We strijken neer op het terras van Restaurant & bakkerij Wissink. Ik neem een uitsmijter Wissink en Lief een boerenkip van kippendij, alles versierd met champignons, ui en nog wat. De kok heeft kennelijk niet zijn dag, want het geheel is matig afgewerkt. Zo is het traditionele bolletje huzarensalade verworden tot wat snippers zuur. Aan de grote stamtafel zit een groep Fransen, die hier ook een weekje rondfietsen. En wij maar denken dat alleen Nederlanders fietsmensen zijn.
Na de lunch proberen we nog even naar de wallen te wandelen voor een zicht op de oude vestingvormen, maar de warmte overspoeld ons ongenadig met felle zonnestralen zodat we besluiten om de stadswandeling maar over te slaan. Wel kijken we nog even naar de Oude Calixtus, een laat middeleeuwse kerk. Maar de kerk is ook gesloten.
Dus besluiten we om maar huiswaarts te fietsen. We gaan dan richting Meddo, maar voordat we daar zijn slaan we rechtsaf en steken de Groenlosche Slinge over. Dan nog even de drukke N319 oversteken en we zijn weer bij het Korenburgerveen. En dus ook praktisch thuis.

De avond

Na het avondeten besluiten we om onze vermoeide benen toch nog even in te laten spannen voor een kort wandelingetje in de omgeving van ons huisje. We wandelen langs het veen, komen ook nog langs een wijngaard en belanden weer in de dennenbossen die vol staan met bungalowparken.
En dan is het tijd voor een partijtje voetbal tussen de knapen van Ierland en de Hollandse rakkers. Traditiegetrouw knoeien de rakkers er op los, zodat de knapen al na een paar minuten een voorsprong nemen. Gelukkig keert alles ten goed en stappen de rakkers met een overwinning van het veld.

Waarna de slaap roept en dag 3 – een rondje Groenlo ten einde komt.

Informatie over de rit

Gereden afstand: 32,88 km
Werkelijk gereden tijd: 2 uur 8 minuten
Max. snelheid: 28,4 km/h
Gem. snelheid: 15,3 km/h
Max. cadans: 78 rpm
Gem. cadans: 52 rpm
98 procent van de rit met de motor uit

Mobiele versie afsluiten