Dag 4 – het Zwillbrocker Venn

Dag 4 – het Zwillbrocker Venn. Deze ochtend denken we dat het wellicht vandaag de laatste echt zonnige dag van onze vakantie kan zijn. Hoewel de temperatuur ongetwijfeld weer rond de 30 graden gaat bewegen, halen we toch maar de stalen (feitelijk aluminium) rossen van stal. Ze staan ons al blij op te wachten. Weer een dagje natuur genieten, zie je ze denken.

Vandaag besluiten we richting Duitsland te fietsen. Dat is weer een andere richting, gezien vanuit onze standplaats. Daarvoor moeten we eerst een stuk weg afleggen, die we gisteren als laatste stuk hebben gefietst. Over de Groenlosche Slinge en de Geldereschweg fietsen we rechttoe rechtaan op de Duitse grens af. Onderweg een echt coulisselandschap met veel weiland, wat akkers en hier en daar wat bosjes. En vaak toch weer een klein slingerend beekje tussendoor.
Helaas is het grootste deel van de weilanden bezaaid met raaigras. Het ziet er allemaal heel groen uit, maar het is doorgefokte zooi waarin geen kruiden en bloemen voorkomen. Dodelijk voor de biodiversiteit, maar heel goed als veevoer. Je ziet hier ook weinig koeien buiten lopen. het grootste deel staat in de stal. Kortom, veeteelt op zijn best. Ook veel maisvelden, ook bestemd voor veevoer. Gelukkig zagen we hier en daar ook weilanden met kruidig gras. Goed voor de bijtjes en andere insecten.

Het Zwillbrocker Venn

En dan staan we ineens voor het Zwillbrocker Venn. Een groot Duits natuurreservaat, waar je wel omheen kunt wandelen of fietsen maar waar je verder niet in kunt. Het heeft een omvang van ongeveer 157 ha en is een Natura 2000-gebied. Bodemvondsten wijzen uit dat er hier al zo’n 10.000 jaar voor Christus jager-verzamelaarsgroepen rondtrokken. Het natuurreservaat bestaat uit bos en moerasgebied. Er broeden meer dan honderd vogelsoorten, waaronder de grootste kokmeeuwen kolonie van Duitsland, met meer dan 15000 vogels.
Uniek is de broedplaats voor flamingo’s. Ieder jaar komen hier ongeveer 40 flamingo’s broeden, van maart tot eind mei. Daarna trekken ze naar warmere oorden.
We fietsen een stukje om het reservaat heen en besluiten dan om de rossen te parkeren en naar een paar uitkijktorens te gaan. Daar zien we het ven in volle glorie liggen, helaas zonder flamingo’s. Maar we zien wel heel veel andere watervogels. Helaas hebben we, zoals te doen gebruikelijk, de verrekijker vergeten en zien we de vogels alleen maar vanuit de verte. Maar horen doen we ze wel.

En dan is het weer tijd om terug te gaan, richting Winterswijk. We fietsen weer richting Meddo, maar voordat we dat buurtschap bereiken slaan we af om met een boogje door het glooiende landschap naar Hupsel te gaan. De benen voelen ondertussen behoorlijk zwaar aan, mede door de toch wat toegenomen kopwind en de vele valse platten. Dus wordt de motor aangezet voor enige ondersteuning en om niet in het zicht van de haven te stranden. Van Hupsel gaan we richting het recreatiegebied Hilgelo (ook bekend van zijn naaktstrand). Maar vlak voordat we dat in zicht krijgen gaan we richting Henxel om uiteindelijk met een draai om Winterswijk het dorp binnen te fietsen.

De tijd vliedt, merken we, dus inderdaad tijd voor een hapje en drankje. Onze favoriet Nachtwacht blijkt op maandag gesloten te zijn dus belanden we op het terras van de buren, restaurant De Zwaan. Ik neem daar de Pantosti Classic (met serranoham, kaas, pesto, rode ui, tomaat en chilisaus) en Lief gaat voor de geitenkaas van Brömmels met noten en vijgen. Het smaakt allemaal prima, met een flesje Rivella als dorstlesser.
We bekijken nog even wat modewinkels, waarbij opvalt dat er een paar hele fraaie winkels tussen het aanbod zitten. Misschien kom ik nog wel terug voor het een of ander.
En dan de laatste loodjes voor de terugweg.

Dag 4 – het Zwillbrocker Venn bleek de moeite waard vanwege het unieke natuurreservaat. En terwijl ik dit vastleg, schijnt het onweer onderweg te zijn. Dat wordt morgen geen fietsen!

Informatie over de rit

Gereden afstand: 32 km.
Werkelijk gereden tijd: 2 uur en 7 minuten.
Max. snelheid: 23,3 km/h
Gem. snelheid: 15 km/h
Max. cadans: 69 rpm
Gem. cadans: 52 rpm
85% van de rit met de motor uit.

4 gedachten over “Dag 4 – het Zwillbrocker Venn

 1. weer een mooi verslag Herman , van jullie ritje naar en van dat mooie natuurgebied
  ja er komt ander weer , maar ik wed dat jullie je vast wel amuseren

  fijne vakantie verder nog

 2. Wauw wat hebben jullie lekker gefiets. Wat is daar mooi omgeving te fietsen. Wat zie daar ook heel veel vogels. Jullie hebben ieder geval genoten. OP volgende dag weer. Veel plezier.

 3. Prima verslag en dito fietstocht en stoer om zoveel tijd zonder ondersteuning te fietsen; moet zeggen dat mijn vlees zwakker is en ‘het gemak dient de mens’ is mijn lijfspreuk in deze hoewel moet zeggen dat naarmate ik vaker fiets het toch gemakkelijker gaat met geen/minder ondersteuning . In de Grevelingen bij Battenoord vertoeft ook een groepje flamingo’s rond dezelfde tijd van het jaar doch daar naar op zoek door mij niet gevonden een paar jaar geleden. En ja een verrekijker heb je zeker nodig want ze blijven veilig een eind uit de kant heb ik van bewoners vernomen. Neemt niet weg dat dit gebied dan toch maar verkend is en bij een volgende gelegenheid zijn ze door jullie vast te zien.

  Happy Vakantie
  Leon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *