Dag 6 – Enschede & Hengelo

Dag 6 – Enschede & Hengelo. Back to my roots. Zo kun je deze dag wel een beetje noemen. Hengelo is de plaats waar ik ter wereld ben gekomen en waar ik tot mijn 13e heb gewoond. Ik heb nog een paar familieleden in Hengelo en als ik dan eens in de buurt ben, dan voet het fijn om even langs te gaan.

We besluiten om eerst langs Enschede te gaan, de grootste stad van Oost-Nederland. En ook nog een universiteitsstad met een flink aantal studenten. Enschede is ook een oude stad, die al rond 1300 stadsrechten kreeg. Al in de vroege Middeleeuwen ontstaat het als een agrarische nederzetting. De oudheid van de stad wordt belichaamd door de Grote Kerk waarvan het oudste stenen gedeelte van rond 1000 dateert. Rond 1200 werd het oude gedeelte vernieuwd en vergroot. De toren stamt van ongeveer 1250. Enschede kreeg in het verleden nooit enig belang. De stad werd verschillende malen door grote branden verwoest, voor het laatst in 1862.
Daarna kwam de textielnijverheid tot bloei, met als gevolg een grote expansie tot het belangrijkste textielcentrum van Nederland. De bevolking vervijfvoudigde in dertig jaar tijd.

In de jaren 60 stortte de textielnijverheid in met als gevolg een verlies van ruim 30.000 banen. Sindsdien is Enschede omgevormd tot een dienstenstad. In 1964 opende de Technische Hogeschool Twente haar deuren (tegenwoordig Universiteit Twente). Met veel hoogopgeleide werknemers.
Hartje Enschede bestaat uit de Oude Markt, waar de Grote Kerk staat, met horeca aan alle kanten. Voor de kerk staat een monument dat herinnert aan de grote brand van 1862. Vermeldenswaard is ook het stadhuis uit begin jaren 30 naar een ontwerp van ir. Friedhoff (Delftse School).

Onze route naar Enschede loopt via Vreden en Ahaus naar Gronau. Dat betekent dat we ons buitenlands tripje in de koffer hebben. We parkeren in de Van Heek Parkeergarage in het centrum en lopen via het grote Van Heek Plein de stad in. Enschede is een aantrekkelijke winkelstad met een aantal passages. Uiteindelijk strijken we neer bij de Broodbode in de Haverstraatpassage voor een hapje en een drankje. Ik ga voor de Hot Panini El Paso. Flesje Rivella er bij en alles gaat goed. Daarna nog even in de kunstwinkel van Concordia rondgeneusd en toen moesten we door naar Hengelo voor een bezoek aan mijn nicht.

Na het gezellige familiebezoek rijden we aan het eind van de middag over de A1, de A35 en de N18 naar Groenlo waar we afslaan naar Winterswijk. Even lekker eten, nieuws kijken en twee uitzendingen van Arjen Lubach terugkijken. Altijd lachen. En zo sluiten we dag 6 – Enschede & Hengelo moet maar voldaan af.

4 gedachten over “Dag 6 – Enschede & Hengelo

  1. ha die Herman
    ik wandelde aardig wat in die mooie omgeving , maar ik geloof niet dat ik ooit in de stad Enschede was
    dus het werd een gezellig treffen met de familie , altijd fijn

  2. Normaal gesproken ik wandel ook graag. Al tijdje zit ik met de knie. Fysio heb ik. Wat is daar mooi omgeving. Daar zijn wij ook heel lang geleden geweest.Leuk dat je daar familie hebt., Gezellig. Alvast fijn weekend.

  3. Heerlijk daar. Wij kampeerden deze zomer een paar weken in De Lutte en natuurlijk is er dan een rondje familie gepland.
    Ik weet nog dat ze destijds graag een medische faculteit wilden. Er reden heel wat auto’s rond met de sticker ‘De Medicijn Twente.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *