Daar waar de rivierkreeften zingen

Een van de meest gelezen boeken van dit jaar en ook al vorig jaar is Daar waar de rivierkreeften zingen (Where the Crawdads sing). Van deze roman van Delia Owens zijn inmiddels al tientallen miljoenen exemplaren verkocht. Ook in Nederland liep de verkoop heel goed. Inmiddels is het boek ook al verfilmd (te zien op Netflix).

Normaliter ben ik niet zo’n succesboekenlezer, maar toen ik dit boek voor € 10 tegenkwam dacht ik “dat is een meenemertje”. En inmiddels heb ik het boek ook uitgelezen (al weer enige tijd geleden). Maar ik wil er toch wel even over vertellen. In het begin moest ik heel erg aan de schrijfstijl van Delia Owens wennen. Ze beschrijft tamelijk uitvoerig de natuur waarin het verhaal zich afspeelt. Dat is het moerasgebied aan de kust van North Carolina. Maar als je daar eenmaal aan gewend bent, dan lees je het verhaal best wel soepeltjes.

Waar gaat het over

Het verhaal draait om het leven van een jong meisje, Kya. Ze is door haar familie in de steek gelaten in het wilde moerasgebied en moet daar voor zichzelf zien te zorgen. De bewoners van het nabijgelegen vissersplaatsje noemen haar misprijzend het “moerasmeisje”.
De proloog speelt zich af in 1969 en beperkt zich tot een pagina. Dan leren we dat het dode lichaam van Chase Andrews in het drasland ligt. Vervolgens springen we terug in de tijd, naar 1952 en naar het hoofdstuk “Ma”. We leren Kya en haar familie kennen. Het hele boek door springen we in de tijd heen en weer, tussen het opgroeien van Kya en het onderzoek naar de dood van Chase. Dat zorgt voor een flinke dynamiek in het verhaal waardoor de spanning langzaam oploopt. Want we leren dat Kya en Chase een relatie hebben gehad.

Thematiek

Zoals gezegd schrijft Owens poëtisch en levendig en schildert een levendig beeld van de weelderige en wilde moerassen, waarin Kya woont. Tezelfdertijd is het een mooie verkenning van de menselijke natuur, eenzaamheid en de kracht van de natuur.
Daarnaast is het ook een coming-of-age verhaal over een opgroeiend meisje dat leert omgaan met complexe zaken als liefde, verlies en verraad. De harde realiteit van armoede slingert door het verhaal. Kya moet van jongs af aan in haar eentje overleven in een harde wereld, die haar confronteert met thema’s als vooroordelen en onrecht. Een groot deel van de buitenwereld mijdt haar als zijnde een vreemde buitenstaander. Racisme komt hier om de hoek gluren.

Maar Kya blijft ondanks alles veerkrachtig en vastberaden en houdt vast aan haar liefde voor de natuur om haar heen. Waar ze uiteindelijk bekend en beroemd mee wordt.

Conclusie

Daar waar de rivierkreeften zingen is een mooi geschreven, ontroerende roman. Met een hoofdrol voor de wilde woeste natuur waarin Kya leeft, in haar eenzaamheid op weg naar een volwassen leven. Het is een krachtig verhaal met een bijzonder einde. Wat mij betreft een aanrader voor de leesliefhebber.

3 gedachten over “Daar waar de rivierkreeften zingen

  1. Ik heb het boek gelezen en heel erg van genoten. Ik wist niet dat het verfilmd was. Dat wordt Netflixen binnenkort. Hopelijk is de film zo mooi als het boek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *