In Alkmaar begint de victorie

In Alkmaar begint de victorie. Blogger Ferrara herinnert mij daaraan naar aanleiding van mijn blog van gisteren over de 3 October viering in Leiden. En omdat ik gisteren toch naar Alkmaar moest voor een voetbalverslag knoop ik deze twee zaken maar aan elkaar.

Rond een uur of een stap ik in de auto, richting Alkmaar. Het is bewolkt met af en toe wat zon. Tussen Haarlem en Beverwijk plenst er nog even een flinke bui neer, wat onmiddellijk tot een langzamer rijdende file leidt. Maar het blijft rijden en even voor twee zet ik de auto op de P+R Bergermeer. Dat ligt aan de westkant van Alkmaar, niet ver van Bergen. Ik loop over de Robonsbosweg richting voetbalvelden, langs het onderkomen van de plaatselijke rugbyclub. Er wordt enthousiast geknokt om de ovalen bal.

Ik loop verder, langs de scholengemeenschap Willem Blaeu. Ik zie daar een mooie spreuk op de muur, van Johan Blaeu, de zoon van. De spreuk luidt “Zoek, ontdek, leer en verbeter door te oefenen”. een hele wijze spreuk die wellicht ook van toepassing kan zijn voor de voetballers vanmiddag. Even verderop loop ik het sportpark op, waar de tegenstander van ARC zijn onderkomen heeft. De tegenstander is AFC ’34 oftewel de Alkmaarse Football Club.

Het blijkt een toch wel bijzonder sportpark te zijn. Het hoofdveld heeft aan weerszijden twee tribunes, dat zie je niet zoveel op dit voetbalniveau. Het ligt prachtig met op de achtergrond de oude Robonsbosmolen, die vermoedelijk uit 1781 stamt. In 1972 na een brand helemaal gerestaureerd en sindsdien voorzien van een haspelwiekenkruis.

De wedstrijd begint om 15 uur en is om 17 uur weer afgelopen. In de tussentijd hebben tweeëntwintig jonge mannen driftig geprobeerd om een bal in een van de twee doelen te deponeren maar dat blijkt telkenmale toch nog een grote opgaven. Hoe groot zo’n doel ook is, die bal wil er maar niet in. Alleen in de 73e minuut slaagt een van de Alphense spelers er in om de bal kruislings hard tegen de touwen te schieten. Daar blijft het dan ook bij. De jongens uit Alkmaar zijn hevig ontgoocheld omdat zij de bal meestentijds in hun bezit hadden. Maar de voetbalgoden hebben anders besloten.

In Alkmaar begint de victorie voor ARC. Na drie opeenvolgende nederlagen eindelijk weer eens een overwinning. Terecht of niet, de zegebeker wordt driftig leeggeslurpt. Van dit krijgshaftige gebeuren mocht ik dan weer verslag doen voor Studio Alphen. Na afloop nog even gezellig nagebabbeld in de bestuurskamer met een wijntje en enkele smakelijke bitterballen. En daar naar huis. Na een hele zonnige middag in Alkmaar moet ik nu de hele weg de ruitenwisser aanzetten

En zo zie je maar, in Alkmaar begint de victorie.

2 gedachten over “In Alkmaar begint de victorie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *