Eerst ontspannen en dan knallen

Eerst ontspannen en dan knallen, dat is mijn credo op de zondagochtend. Want voordat je gaat knallen is het altijd goed om eerst te ontspannen. En ontspannen kan, de hemel is zomersblauw en er staat een koel briesje. Kortom, een verfrissende zondagochtend.

Lief en ik besluiten om een rondje door het Polderpark Cronesteyn te gaan maken. We lopen de deur uit, het Plantsoen in en komen daar vele vroege hardlopers tegen. O ja, deze ochtend is de 100 Bruggenloop.
Een nieuwe loop langs 28 grachten en over 100 bruggen en dat allemaal in Leiden. De lopers komen langs veel historische gebouwen en plaatsen en zien zo ook nog een stukje Leidse geschiedenis.

Het ontspannen

Wij lopen door richting het Rijn-Schiekanaal en steken bij de spoorbrug het kanaal over. Dan zijn we in het polderpark. Het is nog redelijk rustig en door de 100 Bruggenloop komen we weinig hardlopers tegen. We lopen eerst naar de dit jaar nieuw aangelegde paddenpoel. Was dat in het voorjaar nog een hele kale plek, inmiddels is er flink wat begroeiing te voorschijn gekomen. Padden zijn er nog niet te zien, maar de poel en omgeving is ook nog niet helemaal klaar. Ik ben benieuwd wanneer de eerste padden zich melden. Het is een mooi natuurinitiatief.

We lopen verder door het nog volop groene polderpark. We besluiten een kopje koffie met versnapering te gaan nuttigen bij de Tuin van de Smid. Het is al aardig druk, veel mensen zitten lekker buiten in het zonnetje. Kinderen spelen aan alle kanten en hebben daar ook alle ruimte voor. De Tuin van de Smid is bekend om zijn duurzaamheid en om de vele biologische lekkernijen. Recent hebben ze nog twee prijzen gewonnen voor hun beleid. De biologische koffie en thee smaken goed, evenals de glutenvrije cheesecake en brownie.
Na deze fijne ontspanning wandelen we rustig terug naar huis, langs de stadstuinderij het Zoete Land.

Het knallen

Thuis is het aftellen naar De Klassieker. De jaarlijkse topper tussen Amsterdam en Rotterdam in de vorm van een voetbalwedstrijd. De Johan Cruyff Arena zit vol met gespannen Ajaxsupporters, die niet aan tegenslag gewend zijn. Immers, Ajax zijn de godenzonen en die kunnen alleen maar winnen. Maar de afgelopen maanden is de club in een totale chaos gestort en dat wordt nog vergroot als Feyenoord na een goed half uur al met 0-3 voorstaat.
De Amsterdamse F-Side, vaak aangeduid als ‘hooligans’, besluiten de fakkels op het veld te gooien en na enkele interrupties wordt de wedstrijd definitief gestaakt.
De historische Klassieker is dankzij deze jongens, altijd in het zwart gekleed, kapot gemaakt. Waarvoor dank.

Eerst ontspannen en dan knallen eindigt met een grote deceptie.

5 gedachten over “Eerst ontspannen en dan knallen

 1. ha die Herman
  mooie loop zo over die 100 bruggen door de historische stad
  ik zou als jullie doen , gemoedelijk wandelen naar en door een mooi park
  de paddentrek is in het voorjaar , hopelijk krijg deze nieuwe poel het druk
  lekker hapje eten , en ja dan is er dus het voetbal spel , best een mooi spel op zich
  maar zolang men dat tuig niet voorgoed opsluit blijft de ellende het voetbal beheersen 🙁

  rustige middag groet

 2. Wat een idyllische wandeling. Mooie foto’s! Ja, ‘s avonds was het minder mooi. Manlief was ook aan het kijken en riep mij erbij. Ik kan zoiets niet begrijpen. Mijn verstand kan er echt niet bij.

 3. Het was mooie wandeling geweest. Je hebt ook varkens gezien. Pracht beesten om te zien. Wat bezielt deze lui toch. Kan gewoon niet doen om te voetballen. Knallen heeft wel gedaan daar. Vreselijk!! Fijne dag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *