Het brimmelt en het brammelt in de stad

Het brimmelt en het brammelt in de stad. Dranghekken staan overal langs de kant van de weg te wachten tot ze uitgepakt worden. Het is druk deze ochtend met bierwagens die van hot naar her racen om de grote tanks te vullen met het gerstenat. De vaten staan klaar, wachtend op de tapaansluiting. De gebaks- en oliebollenkramen staan in slagorde gereed, de luiken nog gesloten. Achter de luiken wordt nog hard gewerkt aan beslag en andere zaken.

De kermis is opgebouwd. De grote attracties staan recht, fier wijzend naar de hemel. Het reuzenrad heeft proefgedraaid. “Zoef zoef zoef” was het geluid dat het maakte, vertelde een bewoner mij. Een mooi geluid in de nog stille nacht.
Straks barsten de klanken los. Om half twee gaat de kermis open, de rock ‘n roll knalt de middag binnen. De kermis die officieel Lunapark heet. Klinkt eigenlijk ook veel chiquer. En om 5 uur Kunnen Lief en ik ons melden voor de grote Hutspotmaaltijd, waar duizenden Leidenaren gezamenlijk genieten van een echte portie hutspot met klapstuk. Ieder jaar weer een prachtig evenement.

En morgen. Morgen begint de echte 3 October. Met om 7 uur de Reveille als startpunt van de dag. Samen zingen bij het stadhuis, in het schemerduister. Waarna om 8 uur de Koraalzang op de Garenmarkt gaat gebeuren. Om vervolgens aan te sluiten in de lange gezellige rij voor de uitreiking van Haring & Wittebrood. Maar daarover de komende dagen meer.

Het brimmelt en het brammelt in de stad. Leidens Ontzet staat op het punt van ontploffing.

4 gedachten over “Het brimmelt en het brammelt in de stad

 1. ha die Herman
  Het brimmelt en het brammelt , zal wel Leidens zijn 🙂
  maar dat het feest er aankomt is wel duidelijk
  laat de hutspot en haring jullie maar goed smaken

  rustige middag groet

 2. Wat een prachtige beschrijving van de voorbereidingen voor Leidens Ontzet! Het is duidelijk dat de stad bruist van de activiteit en anticipatie. De gedetailleerde beschrijving van de bierwagens, de gebaks- en oliebollenkramen, en het opgebouwde Lunapark brengen de sfeer echt tot leven. Ik kijk uit naar je volgende post over de daadwerkelijke vieringen. Bedankt voor het delen van deze prachtige momenten met ons!

  Groetjes,
  Felix

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *