Altijd al willen weten hoe het dagelijkse leven van een kapperszoon er uit ziet. Dan brengt het boek De kapperszoon van Gerbrand Bakker enig inzicht.
Ik las dit boek de afgelopen weken vanwege onze leesclub en hieronder lees je meer over deze roman.
Waar gaat het over?
De kapperszoon gaat over het leven van Simon, een alleenstaande veertiger die een kapperszaak runt in de Jordaan. Simon is het kind van Cornelis en Anja. Vader Cornelis, ook een kapperszoon, is vlak voor zijn geboorte de deur uit gegaan en nooit meer teruggekeerd. Naar verluidt zat hij in het grote KLM-vliegtuig dat in 1977 betrokken was bij de grootste vliegramp in de geschiedenis. Men gaat er vanuit dat hij bij deze ramp is omgekomen.
Moeder Anja is nooit hertrouwd. Ze heeft nooit meer over Cornelis gesproken. Simon heeft nooit naar zijn vader gevraagd.
Met opa Jan kan Simon het goed vinden. Opa Jan praat wel over het verleden.
Een van de klanten van Simon is de schrijver. Die is hevig geïnteresseerd in het verhaal van Simon en zijn omgekomen vader. Hij wil daar over schrijven. In het boek volgt dan ook een reconstructie van de vliegramp.
Henny, vriendin van moeder Anja, is plots vertrokken naar Tenerife, met een nieuwe vlam. Samen deden ze op zaterdagochtend een zwemgroepje met geestelijk gehandicapte kinderen. Moeder Anja zit plots met een probleem en vraagt Simon om te helpen.
Het tweede deel van het boek wordt verteld vanuit het perspectief van vader Cornelis. Zijn onverwachte vertrek, zijn reis met de KLM jumbo naar Tenerife, de ramp en wat er verder gebeurde.
Het laatste deel wisselt tussen de verhaallijnen van Simon en Cornelis. Maar ook de schrijver speelt hierin een belangrijke rol. Komt alles samen of niet? Dat is de grote vraag.
Wat vind ik van De kapperszoon
Het is een makkelijk leesbaar boek. Geen moeilijke taal, korte zinnen, korte hoofdstukken. Daarnaast zijn er maar een beperkt aantal personages, dat houdt het overzichtelijk.
Het doet soms denken aan een dagboek van Simon, de kapperszoon. Dat Simon homo is spreekt voor zich (cliché van de kappers).
De roman gaat vooral over de interne familiebanden tussen zoon, moeder, opa en de verdwenen vader. Dat wordt goed in beeld gebracht. Het is ook een kleine zoektocht naar het verleden. Want wat is er echt gebeurd met Simons vader.
Het is vooral een luchtig verhaal, zonder zware psychologische verhandelingen. Mensen doen gewoon hun dingen, er gebeuren dingen en ‘that’s it’. Uiteraard zitten er nog wel wat meer zaken in dit boek. Zo zitten er ook wel homo-erotische verwijzingen in het knipwerk van onze Simon.
Maar de personages komen wel tot leven, misschien juist wel door het gewone.
Al met al vind ik het wel een goede roman. Niet buitensporig, gewoon goed om te lezen. En over een aantal jaar ben je grotendeels weer vergeten. Maar wel een goede manier om het dagelijkse leven van een kapperszoon te doorgronden.

Een boek om te onthouden. Ik heb net van dezelfde schrijver ‘Boven is het stil’
gelezen. Bijzonder boek.
Eerste zin: ik heb vader naar boven gedaan…..
ik wens je veel lees plezier Herman
Lezen is niet mijn ding…maar fijn als je in een boek kan duiken en de tijd vergeten 🙂
Dat spreekt me wel aan. De kaft vind ik ook zeer geslaagd.
Ga het reserveren in de bieb.
Lijkt wel spannend boek om te lezen. Maar ik ben geen lezer. Erg allemaal. Heb ik geen tijd voor. Eigenlijk geen geduld voor…..Veel lees plezier gewenst.