De LocHal in Tilburg

Al lang liep ik rond met de gedachte om de LocHal in Tilburg eens te bezoeken. Bij voorgaande bezoeken aan Tilburg ontbrak de tijd om dat gebouw eens aan een nadere inspectie te onderwerpen, maar eind mei was daar dan toch het ogenblik.

Zoonlief was een aantal weken over uit Indonesië en we besloten om de LocHal en Pont in Tilburg met een bezoek te vereren. Omdat zoonlief ietwat verlaat was besloten we om met de auto in plaats van de trein te gaan.
Het was een zonnige dag en het autoritje verliep voorspoedig. Parkeren is in Tilburg nooit een probleem. In de buurt van het station zijn voldoende parkeergarages.

Bij aankomst in Tilburg was het al lunchtijd, dus kwam het bezoek aan de LocHal goed uit. Vanaf de parkeergarage was het maar even lopen onder de tunnel door naar de LocHal.

De oude LocHal

De LocHal is een indrukwekkend gebouw, meer dan achttien meter hoog. Vanaf 1932 werden er in dit gebouw locomotieven gerepareerd, die overdwars naar binnen werden gereden. Later kwam er een 125-tons kraan waardoor de werkplaats moest worden aangepast.

Nu is het een ‘werkplaats van de 21e eeuw’. Je kunt er leren en studeren, ondernemen en onderzoeken, ontmoeten en vergaderen, creëren en innoveren, exposeren en presenteren. Aldus de tekst van hun eigen website.

Wat opvalt is de bijzondere constructie van staal met veel gebruik van glas. Daardoor ontstaat een heel open structuur met veel daglicht. De bibliotheek heeft er een grote plek gekregen, over verschillende verdiepingen. Grote brede trappen fungeren als zitplek en er zijn verschillende horecaplekken. Zoonlief en ik hebben heerlijk geluncht in de LocHal in Tilburg.

De foto’s geven een goede indruk van dit imposante gebouw. En als je in de buurt bent, stap dan eens naar binnen en onderga het gevoel van prachtig industrieel erfgoed. Volgende blog meer over de tentoonstelling in museum de Pont.

4 gedachten over “De LocHal in Tilburg

  1. ha die Herman
    ik was daar 4 december j.l. het is een geweldig stuk industrieel erfgoed , zeker een bezoek meer dan waard , als de hele omgeving daar rond het station wel

    rustige middag groet

  2. Wow wat is daar groot gebouw. Je ziet dan ook van alles van binnen. Tilburg zijn wij ook toen geweest. Het is daar veel te zien. Ook Tilburgse kermis geweest. Alleen station wc is erg smerig. Och… lag overal stront. Brr… Niet in gegaan natuurlijk. Mooie foto’s heb je gemaakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *