Anatomy of a Fall, een spannende thriller

Het is lente, de dagen worden korter en ook wel donkerder. Kortom, tijd om weer eens vaker in de bioscoop te zitten. Gisteren is het Leiden International Film Festival begonnen. Acht films ga ik zien, soms alleen, soms met Lief. Een mooie filmweek is gearriveerd, met hopelijk veel verrassende en mooie films. En dat betekent dat jullie de komende dagen veel filmnieuws zullen lezen. Maar voor de aftrap nog even snel naar het Kijkhuis voor Anatomy of a Fall, een spannende thriller. Eigenlijk is het een rechtbankdrama met flink wat thrillerelementen.

Het verhaal

Sandra (Sandra Hüller), succesvol schrijver, en Samuel (Samuel Theis), oud-academicus en schrijver in spé, wonen samen met hun zoontje Daniel (Milo Machedo Graner) in een chalet in de Franse Alpen. Daarvoor woonden ze in Londen. Hun zoontje is heel slechtziend als gevolg van een ongeval.
De film begint in het chalet waar Sandra een journaliste op bezoek heeft voor een interview. Samuel is boven aan het werk en heeft muziek opstaan. Hij draait P.I.M.P. van 50 Cent ft. Snoop Dogg. Het volume gaat steeds harder, totdat het interview moet worden gestopt omdat de twee vrouwen elkaar niet kunnen verstaan. De journaliste vertrekt en Sandra gaat naar boven. Er volgt een flinke ruzie. Zoontje Daniel hoort dat en besluit met hond Snoop te gaan wandelen.

Als hij terugkomt ontdekt hij het lichaam van zijn vader, dat buiten in de sneeuw ligt. Zijn vader is dood. De grote vraag is dan wat is er gebeurt. Heeft hij zelfmoord gepleegd? Is hij per ongeluk gevallen? Heeft Sandra hem naar beneden geduwd?

Na dit begin volgt het rechtbankdrama want de politie is ervan overtuigd dat Sandra hem na de ruzie over het balkonhek heeft geduwd. Sandra houdt vol dat ze onschuldig is maar tijdens het proces komen allerlei zaken aan de orde die steeds nieuwe feiten onthullen.

De film

Anatomy of a Fall is meer rechtbankdrama dan thriller, maar de thrillerelementen zitten er stevig in. Maar anders dan in een gewone thriller. Uiteraard is de grote vraag wat er precies gebeurt is. Of niet gebeurd is.
Naast de ontleding van de val is het ook een ontleding van het gezin. Hoe waren de verhoudingen, wat denken de partners van elkaar, wat verwijten ze elkaar, al dan niet uitgesproken. Is de bijna blindheid van het zoontje de schuld van Samuel. En als je jezelf de schuld geeft, plaats je jezelf dan in de slachtofferrol? En kun je daarmee marchanderen. Allemaal psychologische vragen die in de tweeënhalve uur durende film voorbij flitsen.

De rechtbankzittingen en -verhoren zijn scherp en ook weer niet ontbloot van de tunnelvisie om iemand tot alles schuldig te verklaren. Kijkt een psychotherapeut als deskundige onbevooroordeeld of draagt hij ook zijn eigen mening mee. Dat maakt deze film buitengewoon interessant.

Wat vind ik er van?

Anatomy of a Fall (in het Frans ‘Anatomie d’une chute’) is een film die de volle 150 minuten blijft boeien. Tot de laatste 10 minuten blijft onduidelijk hoe de uitspraak van de rechter gaat uitvallen. Dat houdt de spanning er stevig in.
De acteurs zitten helemaal in hun rol en spelen overtuigend. Eigenlijk is het een gewoon menselijk drama dat zich binnen de echtelijke muren afspeelt. Alleen hier dan te zien en te horen in de rechtbankzaal.
Winnaar van de Gouden Palm van Cannes en niet te vergeten de Palm Dog voor hond Snoop. Eindelijk gerechtigheid voor de acteerprestatie van een hond.
Anatomy of a Fall, een spannende thriller maar als je van een spannend rechtbankverhaal met psychologische verwikkelingen houdt, dan is deze film absoluut een bezoekje aan de bios waard.

2 gedachten over “Anatomy of a Fall, een spannende thriller

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *