Los Colonos, een stukje Zuidamerikaanse geschiedenis

Het Leiden International Film Festival ligt al weer een paar weken achter ons. Een dikke 40.000 mensen bezochten de vele filmzalen in Leiden. Zelf zag ik zeven films en daarover ga ik jullie de komende dagen vertellen. Ik moet zeggen dat de films die ik zag een hoge kwaliteit hadden. Weliswaar heel verschillende films, maar wel bijzonder goed. Waarvoor hulde aan de programmeurs van het festival.
De eerst film die ik zag was Los Colonos, een stukje Zuidamerikaanse geschiedenis.

Het is begin 20e eeuw. We bevinden ons in het uiterste zuidelijke puntje van Zuid-Amerika, daar waar de grens tussen Chili en Argentinië nog niet duidelijk is vastgelegd. Op de pampas laat grootgrondbezitter en schapenboer José Menéndez zijn grondgebied omheinen. Ineens geschreeuw. Een van de arbeiders is door een ongeluk een arm kwijtgeraakt. Hij ligt op de grond en het bloed stroomt uit het stompje arm dat nog over is. Hij bezweert dat hij na afbinding weer aan het werk kan. Maar dan komt de opzichter, kapitein MacLennan, op zijn paard aanrijden en schiet de arbeider dood. Een gewond en niet werkende arbeider is alleen maar een last.

Proloog

De toon is gezet. Landeigenaar Menéndez geeft kapitein MacLennan de opdracht om een route te vinden, door de bergen naar de Atlantische Oceaan. Hij wil een weg die gemakkelijk met zijn schapen kan worden afgelegd. MacLennan krijgt de halfbloed Segundo als gezel, voornamelijk vanwege zijn kennis van het gebied en de taal. En ook een Amerikaanse huurling, Bill, gaat mee op de reis.

Het verhaal

Dan begint een tocht te paard door het ruige en indrukwekkende landschap van de Tierra del Fuego, oftewel Vuurland. Vlakke en rotsachtige gebieden wisselen elkaar af. De drie mannen testen elkaars loyaliteiten in de overweldigende natuur. Ze vertrouwen elkaar niet. Onderweg ontmoeten ze een gezelschap Argentijnse landmeters die de grens tussen beide landen proberen vast te leggen.
Dan wordt de film ietwat vreemder en meer gewelddadig. Het wordt mistig en in de mist zien ze een groep inheemse indianen. MacLennan en Bill besluiten deze onschuldige mensen uit te moorden. Segundo houdt zich afzijdig. De laatste overblijvende vrouw wordt verkracht en Segundo wordt door MacLennan gedwongen om dit ook te doen. Maar hij doet dit niet, hij wurgt de vrouw omdat ze hiermee beter af is.

Aangekomen op het strand van de Atlantische Oceaan ontmoeten ze kolonel Martin, een klassiek Brits soldaat. Hij ontdekt al snel dat MacLennan geen officier is, maar een gewone soldaat die in de Boerenoorlog heeft gevochten. Omdat Bill tijdens het tafelen spot met het Schots zijn van MacLennan schiet de kolonel hem tussen de ogen. Dood. Vervolgens biedt hij MacLennan en Segundi een vrouw aan om hen op de terugreis te vergezellen.

Epiloog

Het laatste deel van de film speelt zich af in de rijke woonkamer van de machtige familie Menéndez, waar een sopraan een lied zingt. Dan komt een Argentijns parlementslid op bezoek, die de omstandigheden van de inheemse indiaanse bevolking komt onderscheiden. Hij brengt hierbij een ander bloedbad te berde wat door MacLennan is aangericht. Duidelijk wordt het verschil tussen de aartsconservatieve Menéndez en het moderne parlementslid, die hem vertelt dat het parlement wil dat er verandering komt in de behandeling van de inheemse bevolking.

Wat vind ik van deze film

Los Colonos, een stukje Zuidamerikaanse geschiedenis. Hoeveel weten wij hier in Nederland van de geschiedenis in andere werelddelen. Bijzonder weinig, over het algemeen. In die zin is dit een bijzondere film die ons een beeld geeft van een totaal andere wereld. Een harde wereld met veel geweld en onderdrukking. Los Colonos is een bijzondere film die qua inhoud een is met de natuur waarin de hoofdrolspelers verkeren. Het is een harde film, bij vlagen zelfs wreed. Maar dat doet wel recht aan de maatschappij en de tijd waarin het speelt. Prima acteurs, prima verhaal. Kortom, een heel goede film die het bekijken absoluut waard is.
Chileense inzending voor de Oscars. Winnaar van de FIPRESCI prijs van de internationale filmcritici in Cannes. Deze film gaat in januari 2024 in de bioscopen draaien.

2 gedachten over “Los Colonos, een stukje Zuidamerikaanse geschiedenis

  1. ha die Herman
    en de geschiedenis werd x op x herhaald , de oorspronkelijke bewoners vermoord , weten onze verre voorouders ook van
    en nu gebeurd het nog steeds 🙁

  2. Ik ken deze film niet. Best wel goede film. Maar wel heftig te zien….. Gebeurd nu nog steeds zo… Alvast fijn weekend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *