Een dag met regen, sinterklaas, regen en voetbal

Het is zaterdagochtend. Twee kleine croissants, een beschuitje en een kop koffie. Het ontbijt zit er weer in. De puzzel is gedaan. Het is grijs en grauw buiten. Ik besluit om na de ochtendkoffie, rond een uur of elf, een rondje markt in de stad te gaan doen. Honderd meter van de voordeur begint het te regenen. Eerst nog ietwat miezerig, daarna overgaand in stevige neerslag. Manmoedig zet ik door. Iets verderop zie ik het grote podium waar straks de Goedheiligman gaat aankomen. Hij komt weliswaar met een boot, doet dan een rondgang door de stad om vervolgens op dit podium te eindigen. Kinderen kunnen hier dan gezellig meezingen met de Pietenband. Maar het maakt, in die plensregen, een ietwat droevige indruk. Het wordt een dag met regen, sinterklaas, regen en voetbal.

Ik ga verder, de stad in. Bij de markt aangekomen oogt het vooral rustig. Meestal is het bij de viskramen heel druk, zo druk dat je er alleen maar schuifelend langs kunt. Maar nu, deze ochtend, loop je er vrolijk fluitend voorbij. Ware het niet dat het weer voorkwam dat ik er vrolijk fluitend voorbij ging. Verderop word het allengs een beetje drukker. De terrassen zien er troosteloos uit.
Op de markt staan verschillende, inmiddels verzopen ogende, flyeruitdelers van allerlei politieke partijen. Ik voel mee met deze opzichtig positief ogende vrijwilligers. Ze weten nog niet wat het hemelwater verder nog in petto heeft. Ik loop terug naar huis, nog even langs de supermarkt, en merk dat mijn broek toch we ietwat vochtig is geworden.

De zaterdagmiddag moet ik naar Alphen om daar voor Studio Alphen integraal verslag te doen van een historische voetbalwedstrijd. De twee grootste voetbalverenigingen, ARC en Alphense Boys, spelen voor het eerst in hun bijna honderdjarige bestaan in competitieverband tegen elkaar. Dat komt omdat de een een traditionele zaterdagclub is en de ander een traditionele zondagclub. Maar omdat de voetbalbond deze stromingen in de 4e Divisie heeft samengevoegd is het dan nu voor het eerst dat ze tegen elkaar spelen. Voorwaar een historisch gebeuren.

Helaas giet het van de regen en dat gooit wel wat roet in het eten. De geplande optocht van de jeugdspelers van Alphense Boys naar het ARC veld valt letterlijk in het water. Daarbij komt dat dit ook nog samenvalt met de intocht van Sinterklaas. Maar goed, de intocht der gladiatoren gaat gepaard met een vlaggenparade, confetti en een luidruchtig vuurwerk.
De tribune zit volgepakt met supporters want je wilt wel een beetje droog zitten. De club heeft gelukkig twee stoeltjes voor mij en mijn medeverslaggever gereserveerd, zodat we rustig kunnen plaatsnemen nadat we de twee coaches voor een voorbeschouwing hebben geïnterviewd. De wedstrijd wordt gevolgd met drie camera’s. Twee cameramannen doen hun werk in de regen en de derde zit hoog en droog in het camerahok.

Misschien komt het door de spanning, misschien door de regen maar de wedstrijd is matig. De Boys spelen in een 5-3-2 formatie en ARC heeft daar in de eerste helft de nodige moeite mee. Na de pauze geeft de scheidsrechter een, volgens velen, discutabele strafschop die onberispelijk door ARC wordt benut. Erger is dat veroorzaker van de strafschop een rode kaart krijgt waardoor de Boys met 10 man verder moeten. En dat betekent dat de wedstrijd gespeeld is. Een kleine maar historische 1-0 overwinning dus voor de thuisploeg.
Daarna met de cameraman naar de commissiekamer voor de nabeschouwingen met trainer en spelers. Om daarna, nog steeds in de stromende regen, huiswaarts te keren. Maar eerst nog even een pizzaatje halen bij Giuseppe. want Lief bevindt zich elders. En zo komt er een einde aan een dag met regen, sinterklaas, regen en voetbal.

Hieronder nog de twee nabeschouwingen.

4 gedachten over “Een dag met regen, sinterklaas, regen en voetbal

 1. ha die Herman
  ja het was weer een natte dag
  maar ik lees dat jij je prima hebt vermaakt
  jammer voor de kinderen dat de intocht van de Sint en Zwarte Piet in het water viel

  puzzel groet

 2. Ja, wat een weer hè Herman. Jammer voor al die ouders en kindertjes die speciaal voor de Sint op pad waren…
  De voetballers waren vermoedelijk goed doorweekt na de match.

 3. Vreselijk weer voor de voetballers en sint en piet. Kinderen heeft wel genoten. Voetballers hebben hinder van regen. Het is logisch. Helemaal zeik nat. Je hebt ieder geval toch ervan genoten. Leuke foto’s. Fijne dag.

 4. Droevig weer was het. Blij dat ik geen (klein)kinderen meer heb die nog geloven of aan voetbal doen. Oma kon mooi droog achter glas droog blijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *